A választási bizottság előzetes adatai szerint a fehérorosz választópolgárok többsége a vasárnapi népszavazáson jóváhagyta, hogy Alekszandr Lukasenko államfő harmadszor is indulhasson az elnöki tisztségért.

Lidija Jermosina, a testület elnöke hétfőre virradóra a voksok 30-60 százalékának feldolgozása alapján kapott előzetes adatokra hivatkozva elmondta: az ország minden térségében támogatták a választópolgárok, hogy a jelenleg második megbízatását töltő államfő 2006-ban harmadszor is indulhasson az elnökválasztáson. A fehérorosz fővárosban, Minszkben az "igen" szavazatok aránya 72 százalékos, Homel megyében pedig 94 százalékos - tette hozzá az előzetes adatokat idézve.

A választási bizottság elnöke nem közölt adatot arról, hogy az előzetes eredmények szerint átlagosan mekkora volt a Lukasenko harmadszori indulását támogató voksok aránya. Jermosina korábban közölte, hogy a népszavazáson a bejegyzett választópolgárok mintegy 90 százaléka vett részt. A fehérorosz ellenzéki pártok képviselői egyöntetűen színjátéknak minősítették a népszavazást.

A népszavazással egyidejűleg parlamenti választásokat is tartottak vasárnap a szovjet utódállamban, ezekről azonban még nem közöltek eredményeket. A választópolgároknak 330 jelölt közül kell megválasztaniuk 110 parlamenti képviselőt.