A Forum 2000 Fehéroroszország bojkottjára szólít fel

2004.10.19. 21:37

A vasárnap tartott fehéroroszországi parlamenti választások és népszavazás eredményének elutasítására szólították fel az európai országokat közös közleményükben a Prágában véget ért Fórum 2000 nemzetközi konferencia szervezői - közölte Václav Havel volt cseh elnök.

A Fórum 2000 elnevezésű, évenként megrendezett konferenciát Havel kezdeményezte még államfőként nyolc éve. A rendezvényre évről évre sok neves személyiség érkezik a világ minden tájáról. Az idei résztvevők között ott volt Jorge Castaneda volt mexikói külügyminiszter, Jean-Francois Richard, a Világbank európai igazgatója, Grigorij Javlinszkij orosz liberális politikus, közgazdász és Magda Vasaryova egykori szlovák filmszínésznő, Szlovákia varsói nagykövete.

A háromnapos konferencia zárónapján, kedden rendezett sajtóértekezleten Václav Havel bírálta a fehéroroszországi választásokat és népszavazást, amely zöld utat adott Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök számára, hogy harmadszor is indulhasson az államfői hivatalért. A sok résztvevő által aláírt közös közlemény felhívja az európai kormányokat, hogy világosan hozzák Lukasenko tudomására: nem tekintik partnerüknek, amíg Fehéroroszországban valódi választásokat nem rendeznek. Ha a kormányok nem teszik ezt - figyelmeztet a nyilatkozat - egy politikai komédia részesévé válnak.

Az idei konferencia fő témája a civil társadalom szerepe volt a globalizálódó világban. Havel szerint a mai világ egyfelől fantasztikus dolgokat kínál az emberiségnek, másrészről viszont nagy veszélyeket rejt magában. A mai világ problémáit csak egy újfajta "kiindulópont" oldhatná meg - fogalmazott a volt cseh elnök, hozzátéve, hogy nem tudja, mikor lehetne ezt megtalálni. Mindenesetre ez a kormányintézmények, a civil társadalom és más szervezetek közötti párbeszéd eredménye lesz - mondta.