Bíróság elé állítják az Új Vörös Brigádok tagjait

2004.10.19. 20:46

Gyilkosság, illetve illegális fegyveres csoporthoz való tartozás miatt jövő év elején bíróság elé állítják az olasz Új Vörös Brigádok 17 tagját - közölte kedden Rómában az ügy vizsgálóbírója.

Nadia Liocét, a szervezet vezetőjét és négy társát azzal vádolják, hogy 1999. májusában Rómában a nyílt utcán agyonlőtték Massimo D'Antonát, az ország egyik legnevesebb munkaügyi jogászát, szakszervezeti aktivistát, reformer baloldali politikust. Lioce tavaly egy rendőr lelövéséért már életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Tíz társukat illegális fegyveres csoporthoz való tartozás, rablás és illegális fegyvertartás miatt állítják bíróság elé 2005. február 17-én. A csoport két további tagja hajlandó volt együttműködni a nyomozó hatósággal, így az ő ügyüket - jóllehet ugyanazon vádakkal - rövidített eljárás keretében tárgyalják január 14-i kezdettel.

A "történelmi" Vörös Brigádok szélsőbaloldali terrorszervezetnek az olasz politikai rendszer ellen vívott "háborúja" 1978-ban, Aldo Moro kereszténydemokrata pártelnök és korábbi miniszterelnök 55 napig tartó túszdrámájával és meggyilkolásával érte el a tetőpontját. A sokkoló emberrablást követően a terrorszervezet csillaga leáldozott, a példátlan bűncselekmény elkövetőinek zömét sikerült rács mögé juttatni. Az Új Vörös Brigádok nevű csoportosulás, amely 1999-ben Massimo D'Antona és 2002-ben Marco Biagi munkajogi szakértő meggyilkolásával hívta fel magára a figyelmet, csak nevében és eszmeiségében azonos az Olaszországot egykor rettegésben tartó "történelmi" terrorszervezettel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK