Lukasenko gumibottal fegyelmezi az ellenzéket

2004.10.19. 21:09

A fehérorosz rendőrség szétverte kedden Minszkben azt az ellenzéki tüntetést, amelynek részvevői az Alekszandr Lukasenko elnök hatalmának meghosszabbítását lehetővé tevő népszavazási eredmény ellen tiltakoztak.

Mintegy ötszáz, javarészt fiatal tüntető vonult végig a város fő sugárútján "Nemet mondunk a zsarnokságra" feliratú transzparensek alatt. Megpróbáltak az elnöki palota közelébe jutni, de a rohamrendőrség nagy számban kivonult alakulatai gumibot alkalmazásával feloszlatták a tüntető menetet, és őrizetbe vettek 46 tiltakozót. Az őrizetbe vettek között van Nyikolaj Lebedko, az ellenzéki Egyesült Polgári Párt vezetője is. Lebedko megsérült a rendőri akció következtében, orvosi kezelésre szorul - közölte pártjának egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője.

A belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője, Oleg Szlepcsenko azzal indokolta a tiltakozó menet szétverését, hogy a szervezők nem kértek engedélyt a tüntetésre. Hangsúlyozta, hogy a rendfenntartó erők többször is felszólították a menet részvevőit a tiltakozó akció beszüntetésére, és figyelmeztették őket, hogy máskülönben erőt fognak alkalmazni ellenük a közrend fenntartása érdekében.

Vasárnap népszavazást rendeztek Fehéroroszországban az alkotmány olyan értelmű módosításáról, amely lehetővé teszi Lukasenko számára, hogy második elnöki megbízatásának lejárta (2006) után is indulhasson az újabb elnökválasztásokon, méghozzá annyiszor, ahányszor csak kíván. A szavazók nagy többsége a kihirdetett eredmény szerint igent mondott, de az ellenzék szerint csupán komédia volt az egész népszavazás, súlyos csalások történtek, a hatalom lényegében már előre "megszabta" a referendum eredményét.

Az ellenzék már az előző napon is szervezett egy tiltakozó akciót a Lukasenko hatalmának meghosszabbítását lehetővé tevő népszavazás eredménye ellen. Láthatólag nem kíván beletörődni az alkotmány ilyen értelmű módosításába, de - megfigyelők szerint - csekély az esélye annak megakadályozására. Lukasenko kormánya uralja a televíziót és a rádiót, az államilag ellenőrzött tömegtájékoztatás az ország ellenségeként, a Nyugat ügynökeként mutatja be az ellenzéket. Lukasenko bebörtönöztette az ellenzék számos vezető személyiségét, másokat emigrációba kényszerített. A tömegtüntetések engedélyeztetésére vonatkozó kérést tizenöt nappal a tervezett esemény előtt kell benyújtani az illetékes hatóságnak, az pedig, ha meg is adja az engedélyt, rendszerint valamilyen városközponton kívüli, elhagyott parkot jelöl ki helyszínül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK