Vesztegzárat rendeltek el Brassóban, mert veszett volt az a medve, amely a hétvégén megölt két embert, tizenkettőt pedig megsebesített. A medvék rendszeresen lejártak a város széli lakótelepekre kukázni. A "medvejárás" turistalátványosság-számba ment Brassóban. Ez volt az első alkalom, hogy a medvék emberekre támadtak a városban.

Veszett volt az a medve, amely Brassóban két ember halálát okozta, és tucatnyi személyt sebesített meg. Keddre virradóra harmadfokú egészségügyi vesztegzár alá helyezték a várost és környékét a román egészségügyi hatóságok.

 

A hétvégén torkollott először tragédiába Brassóban a "városi medvejárás". A jelenség nyáron még idegenforgalmi érdekességnek tűnt. A Déli-Kárpátokban, a Keresztényhavas részének számító Cenk-hegy alján fekvő városban a medvék kijönnek az erdőből, leereszkednek a város széli lakónegyedekbe, és a kukákból csemegéznek. Nyáron a brassói taxisok számukra jól jövedelmező turistalátványosságnak tekintették a kukázó medvéket, s tucatszámra fuvarozták a helyszínre a kül- és belföldi turistákat.

 

A barnamedve több embert megtámadott, megmart, "megölelgetett", s minden riasztás ellenére sem menkült vissza az erdőbe. A gombászó brassóiak közül egy embert megölt. A város közepére benyúló Cenk-hegy alján valóságos vérengzést rendezett az elkergetésére vállalkozó civilek, rendőrök és mentők között. Áldozatai közül heten súlyos sérülésekkel a megyei kórház intenzív osztályára kerültek, egyikük ott belehalt sérüléseibe. Négyen még most is válságos állapotban vannak.

 

A gyilkos medvét csak a karhatalmi erők és a hivatásos vadászok bevonásával sikerült ártalmatlanná tenni. A kilőtt állat teteméből származó biológiai anyag első laboratóriumi vizsgálatából kiderült: a vadállat veszettségben szenvedett. Az országos járványtani intézet kontrollvizsgálatára még egy hetet kell várni.

 

A helyi hatóságok ennek ellenére azonnali hatállyal harmadfokú egészségügyi vesztegzár bevezetését rendelték el a városban és a környék 30 kilométeres körzetében. A brassói lakosok számára megtiltották a kukázó medvék etetését, a környező Tömös- és Prahova-völgyi üdülőhelyeken vendégeskedő turistákat pedig eltiltották az erdőjárástól.