A NATO együttműködik az elnyomó Üzbegisztánnal

2004.10.20. 18:31

Az emberi jogok terén tapasztalható üzbegisztáni hiányosságok semmiképpen nem fogják akadályozni a NATO és a közép-ázsiai szovjet utódköztársaság együttműködését - jelentette ki szerdán Taskentben a  szövetség főtitkára.

Jaap de Hoop Scheffer, aki öt volt közép-ázsiai szovjet tagköztársaságot érintő körútja keretében  Taskentben Iszlam Karimov elnökkel és Kodir Gulomov védelmi miniszterrel is tárgyalt, még aznap a szomszédos Tádzsikisztánban megállapodást írt alá, melynek értelmében az Afganisztánban szolgáló NATO-erők tranzit céljára felhasználhatják az ország felségterületét.

A főtitkár Taskentben nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy folytatódni fog az a támogatás, melyet Üzbegisztán nyújt a NATO-nak afganisztáni műveleteihez, és hamarosan megállapodást is aláírnak az észak-atlanti tömb és Üzbegisztán között

A térség egyik legelnyomóbb rendszerének tekintett Üzbegisztán a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után az Egyesült Államok fő térségbeli szövetségese lett. Amerikai katonák százai állomásoznak területén, akik támogatást nyújtanak a szomszédos Afganisztánban folyó katonai műveletekhez.

Szadik Szafajev üzbég külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy Üzbegisztán és a NATO között az emberi jogi kérdéseket illetően teljes az egyetértés, a két fél partnerségi megállapodás aláírását készíti elő, és egy NATO-kiképzőközpont megnyitását is fontolóra vették Taskentben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK