Csecsenekkel tárgyalnának az orosz katonaanyák

2004.10.20. 18:48

Tárgyalni akarnak a csecsen szakadárokkal az orosz katonaanyák. A Katonaanya-bizottságok Szövetsége (SZKSZM) megállapodott Aszlán Maszhadov csecsen szakadár vezető londoni képviselőjével, hogy tárgyalóasztalnál tisztázzák a gerillák követeléseit. A követelések birtokában az SZKSZM igyekszik rávenni a Kremlt, hogy tárgyalásos úton rendezze a csecsen válságot.

Az orosz katonaanyák civil szervezete megállapodott a csecsen szakadárok vezetőségével szerdán, hogy képviselőik novemberben egy nyugat-európai fővárosban megvitatják tűzszünet kihirdetésének és béketárgyalások kezdetének lehetőségeit.

Valentyina Melnyikova, a Katonaanya-bizottságok Szövetségének (SZKSZM) vezetője megerősítette az Eho Moszkvi rádióban, hogy telefonon megegyezett ebben Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető londoni képviselőjével. Ahmed Zakajev előzőleg a Chechenpress internetes hírügynökség útján tette közhírré a megállapodást, Maszhadov nevében üdvözölve az SZKSZM múlt heti kezdeményezését.

Az orosz katonák jogait védő SZKSZM közvetíteni próbál a csecsenföldi háború beszüntetését célzó tárgyalások elősegítése érdekében. A tervezett megbeszélésen tisztázni igyekszik a csecsen gerillák követeléseit, a számukra elfogadható kompromisszumokat. Ha a találkozó létrejön, az SZKSZM igyekszik majd nyilvánosan beszámolni a tartalmáról, a csecsen parancsnokok álláspontjáról - mondta Melnyikova a liberális moszkvai adónak, hozzátéve: a megbeszélés segíthet fényt deríteni egyes eltűntek sorsára, orosz és csecsen részről egyaránt.

Az SZKSZM jelezte: mindent megtesz, hogy rábeszélje a Kremlt a tárgyalások felvételére. Erre kevés az esély, miután Vlagyimir Putyin elnök következetesen kizárt bármiféle tárgyalást a szakadárokkal, akiket egytől-egyig (nemzetközi hálózatokhoz szervesen kötődő) terroristáknak bélyegez: Maszhadovot éppúgy, mint (a beszlani terrorakció megszervezéséért felelősséget vállaló) Samil Bászájev muszlim szélsőséges milíciavezért.

Viktor Alksznisz, a Haza párt dumaképviselője tüstént megvádolta az SZKSZM-et, hogy nyugati megbízást teljesít, és felhivta az ügyészséget: vizsgálja meg a civil szervezet pénzforrásait.

Zakajev megköszönte az SZKSZM-nek, hogy a csecsen vezetőkhöz intézett nyílt levelében rámutatott, milyen rettenetes árat fizetett a csecsen nép az 1994-96-os első és az 1999 óta tartó második háborúban (több tízezer, sőt százezer halott). Másrészt hozzátette: megértjük az orosz anyák fájdalmát fiaik elvesztése miatt egy olyan háborúban, amelyre nincs szüksége sem a csecsen, sem az orosz népnek. Az SZKSZM szerint az orosz erők 25 ezer embert vesztettek az csecsenföldi háborúban (beleértve azokat is, akik a háború miatt öngyilkosok lettek).

KAPCSOLÓDÓ CIKK