Kiegyensúlyozott bizottságot ígér Barroso

2004.10.20. 19:51

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság kijelölt elnöke "kiegyensúlyozott megoldást" ígért szerdán Berlinben az egyes bizottsági posztok körül folyó vitában. A portugál politikus tárgyalt Gerhard Schröder német kancellárral, aki azt szorgalmazta, hogy az Európai Parlament lehetőleg egységesen szavazza meg az új összetételű bizottságot, "működőképes, erős bizottságra van szükségünk".

Az Európai Parlament október 27-én szavaz a bizottságról mint testületről. A parlament szociáldemokrata frakciója, mint azt Martin Schulz frakcióvezető szerdán közölte, azon van, hogy Durao Barroso az olasz Rocco Buttiglionétől vegye el az igazság- és belügyi biztos posztját.

Buttiglione egyebek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a bizottsági meghallgatáson a homoszexualitást bűnnek nevezte. Buttiglionét azonban nemrég a szociáldemokrata Günter Verheugen (jelenlegi bővítési biztos) is védelmébe vette, megállapítván: Buttiglione nem azt mondta, hogy személyes meggyőződését az európai szabályok fölé kívánná helyezni.

 Durao Barroso szerdán leszögezte, hogy az új bizottságban "lehet 25 különböző személyes vélemény, de csak egy politika van". Schröder jelezte, hogy Berlin hajlandó rugalmasságot tanúsítani a költségvetés kérdésében.

Az Európai Unió legnagyobb nettó befizetője nem akarja ugyan, hogy az EU kiadásai meghaladják az összes EU-tag bruttó nemzeti jövedelmének egy százalékát, ám Németország "hajlandó az eszmecserére". A kancellár megerősítette: Németország az Európai Tanács decemberi ülésén igennel fog szavazni a török EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK