Lemondott a ciprusi török kormány

2004.10.20. 11:29

Lemondott a ciprusi török kormány. A Talat-kabinet azért kényszerült lemondásra, mert miután elvesztették a sziget újraegyesítését célzó ENSZ-népszavazást, túl sok csalódott képviselő hagyta el a kormánykoalíciót. Ha belátható időn belül nem sikerül új koalíciót létrehozni, előrehozott választásokat tartanak Cipruson.

Lemondott a Ciprusi Török Köztársaság kormánya. Mehmet Ali Talat azért döntött a lemondás mellett, mert a kabinet elvesztette többségét a szakadár köztársaság parlamentjében. Sok képviselő még májusban elhagyta Talat pártját, ezért a koalíció megbénult - írja a BBC News.

 A képviselők azért hagyták ott a Török Köztársaság Pártot (CTP), mert a koalíciós partner, a Demokrata Párt (DP) ellenezte a sziget újraegyesítését. Az Európai Unióhoz való csatlakozás előtti referendumon a javaslat megbukott, ezért Talat emberei a Demokrata Pártot hibáztatták.

Rauf Denktas köztársasági elnök a napokban találkozik a pártok vezetőivel, hogy új koalíció létrehozásáról tárgyaljon. Amennyiben a köztársasági elnök nem tud megegyezni a vezető politikusokkal, előrehozott választásokat tartanak Cipruson. Az új kormány megalakulásáig Mehmet Ali Talat ügyvivő miniszterelnökként hatalmon marad.

KAPCSOLÓDÓ CIKK