Nem tiltják tovább az istenkáromlást a britek

2004.10.20. 10:30

Nagy-Britanniában el akarják törölni az istenkáromlás büntetéséről szóló, 1600-as években született törvényeket. A bírósági eljárásban utoljára 1979-ben alkalmazott jogszabályok ugyanakkor a közeljövőben még érvényben maradnak. 

A brit kormány megerősítette, hogy szándékában áll eltörölni a XVII. században hozott, az istenkáromlás büntetéséről szóló törvényeket, amelyeket annak idején a keresztény vallás és az anglikán egyház védelmére hoztak, de ez a változás nem várható a közeljövőben.

A londoni belügyminisztérium cáfolta azokat a sajtóértesülések, hogy a Blair-kormány már a közeljövőben el akarja törölni az elavultnak tekintett jogszabályokat a vallási gyűlölködést tiltó új törvénycsomag keretében. A belügyi tárca emlékeztetett arra, hogy David Blunkett belügyminiszter három évvel ezelőtt kijelentette: előbb-utóbb meg kell változtatni ezeket a törvényeket. Jelenleg azonban vannak sürgősebb jogalkotási teendők is Nagy-Britanniában.

Az istenkáromlási törvényt bírósági eljárásban utoljára 1979-ben alkalmazták a szigetországban, amikor Mary Whitehouse keresztény aktivista pert nyert egy polgári bíróságon egy meleglap ellen. A lap ugyanis leközölte egy római százados versét, amely a keresztre feszítés előtt álló Krisztus iránt érzett homoszexuális szerelméről szólt. Az ügy egészen a brit legfelsőbb bíróságig ment el, végül a The Gay News-t ezer font pénzbüntetésre, Denis Lemon főszerkesztőt pedig kilenc hónapi felfüggesztett börtönre ítélték.

E törvény alapján tiltotta be a brit filmbizottság 1989-ben a Szent Teréz életéről szóló Extázis-látomások című videofilmet is. 1991-ben viszont egy nagy-britanniai muzulmán csoport hiába hivatkozott rá, a Khomeini iráni ajatollah által Salman Rushdie íróra kimondott halálos ítélettel kapcsolatban. Az indiai származású, Nagy-Britanniában élő író a Sátáni versek című könyve miatt éveken át bujkálni kényszerült. A muzulmán követeléssel szembeni bírósági elutasítást azonban sokan úgy értékelték, hogy a törvény a keresztény vallás szentségét a többi hit fölé helyezi.