Politikusokra panaszkodik a kiábrándult pápa

2004.10.21. 13:51

Egyre nagyobb aggodalommal figyeli a Vatikán a világiasodó európai politikai felfogást, mivel a kormányok egymás után fogadnak el olyan jogszabályokat, amelyek ellentétesek az egyház abortusszal, családjoggal és tudományos kutatással kapcsolatos tanításaival. A keményvonalas katolikusok szerint az ilyen intézkedések eljelentéktelenítik a hagyományos értékeket, mint amilyen a család és az élet kivételességébe vetett hit. Munkatársai szerint a pápa kiábrándult.

Egyre nagyobb aggodalommal szemléli a Vatikán az új európai politikai trendeket. A kormányok ugyanis egymás után fogadnak el olyan rendelkezéseket, amelyek a nők munkahelyi egyenjogúsága, a melegházasság, az abortusz, az őssejt-kutatás, illetve az egyház és az állam szétválasztásának kérdéseiben gyökeresen ellentétben állnak a katolikus tanításokkal - írja a Washington Post.

A kérdésről az Egyesült Államokban is heves vita folyik, a Vatikán kampányba is kezdett, konkrétan az abortusz ellen. Ebben egyebek mellett arra buzdítja az amerikai püspököket, hogy tagadják meg a szentségeket azoktól a katolikus politikusoktól, akik kiállnak a terhességmegszakítás joga mellett. Ugyan neveket nem említenek, de állítólag több püspök már jelezte, biztos nem ad feloldozást John F. Kerry demokrata elnökjelöltnek.

Európában azonban még rosszabb a helyzet - legalábbis a Vatikán szemszögéből. A hagyományosan erős katolikus bástyának tekintett Spanyolországban tavasszal hatalomra került baloldali kormány tervei között szerepel a melegházasságok engedélyezése, a válási procedúra felgyorsítása és a kötelező vallási oktatás eltörlése. Az olasz püspöki konferencia elnöke, Camillo Ruini bíboros egy szeptemberi nyilatkozatában "a család fogalmának eljelentéktelenítésével" vádolta meg a spanyol kabinetet.

Nagy-Britanniában zöld utat kapott a terápiás célú emberklónozás - a széles körben felhasználható őssejtek előállítása érdekében. Hollandiában az egyház tiltakozásai ellenére is gyakorolják az eutanáziát. Az olasz bíboros szerint abból, hogy a britek engedélyezték az őssejtkutatást, és Hollandia biztosítja az eutanáziát a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekeknek, "tisztán látszanak azok a fejlemények, amelyek eredménye, hogy elvész az emberi lét kivételességének és sérthetetlenségének tiszteletben tartása". A britek az istenkáromlást büntető törvények tervezett eltörlésével is aggasztják az egyházat, igaz, ez ügyben még nincs hivatalos vatikáni reakció.

Olaszországban világi beállítottságú politikusok kezdeményezése borzolja a bíborosok hátán a szőrt, mivel egy mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos új törvénytervezet enyhítését szeretnék elérni. Az érvényben lévő jogszabály ugyanis tiltja, hogy idegen donortól származó spermát vagy mélyhűtött embriót használjanak fel a lombikbébi programban, illetve tiltja a béranyaságot is. Ruini bíboros e mellett sem ment el szó nélkül: a mesterséges megtermékenyítés "sulykolásával" vádolta meg az olasz sajtót, amely szerinte így akar támogatni egy e témában esetlegesen kiírandó népszavazást.

A vallás elleni szervezett támadás - ahogy némely vatikáni tisztviselő nevezi a jelenséget - arra késztette a pápát, hogy morális kulcskérdésekben közös álláspontot keressen a nem katolikusokkal. Az egyházfő különösen fontosnak tartja a "természeti törvény" filozófiai eszméjének tanítását és népszerűsítését, amely kultúráktól és vallásoktól függetlenül érvényes az emberi tevékenységekre. A Vatikán szerint az eszme lényege, hogy olyan dolgok, mint az élet megóvásának tanítása, nem csupán a katolikus egyház parancsa, hanem olyan igazság, amely vallásoktól független.

Augustine DiNoia, a Vatikán tantételi tagozatának egyik asszisztense szerint a pápa és az egyház magas rangú vezetői az elmúlt húsz évben kiábrándultak az Európában tapasztalt morális és etikai trendekből. Mint közölte, a pápa minden elődjénél jobban magáévá tette a nyugati demokrácia természeti törvényben gyökerező eszméjét, amely elismeri az élet megóvásának fontosságát, a házasság és a család szentségét.

A vatikáni alapelveket hamarosan bárki megismerheti, ugyanis hat év alatt mostanra elkészült a katolikus egyház új, ötszáz oldalas társadalmi katekizmusa (kérdésekre és az azokra adott válaszkra épülő, a hitelveket párbeszédes formában közlő dokumentum). A La Repubblica című római napilap előzetes ismertetése szerint azonban a dokumentum nem tartalmaz majd lényegesen új dolgokat.

A lap szerint a katekizmus bibliai idézetekre, a 20. század pápai enciklikáira és beszédeire épít. Elítéli a katonai agressziót, a megelőző háborút, és demokráciára szólít fel, ugyanakkor az egyházi családmodell megvalósítását, a házasság szentségét hirdeti - idézi az olasz lapot az MTI. Elveti ugyanakkor az azonos neműek házasságát. A katekizmus szerint a politikai hatalom hordozója a nép, így a hatóságoknak, a kormányoknak és a törvényhozóknak nem szabad elfeledkezniük az erkölcsről.