Izraeli légicsapásban életét vesztette Adnan al-Hul, a Hamász palesztin radikális szervezet fegyveres szárnyának egyik legfontosabb vezetője csütörtök este Gáza városában.

Palesztin biztonsági és kórházi források szerint egy izraeli harci helikopter két rakétát lőtt ki arra a gépkocsira, amelyben a Hamász-vezér is utazott. A jármű két utasa, köztük Adnan al-Hul, életét vesztette, másik kettő megsebesült. A halottak a felismerhetetlenségig összeégtek. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a hírt, a Hamász szóvivője azonban megerősítette Adnan al-Hul halálát.

Adnan al-Hul a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak az egyik legbefolyásosabb vezetője volt, neve 1987 óta szerepelt Izrael körözési listáján. A palesztinok Adnan al-Hult tekintik a Kasszám típusú rakéták "atyjának". Palesztin szélsőségesek ilyen házilagos készítésű rakétákkal támadták a Gázai övezet északi részéről Izrael területét. A múlt hónapban két izraeli vesztette életét Kasszám rakétákkal végrehajtott támadásokban.

Az izraeli hadsereg szeptember végén nagyszabású hadművetet indított a Gázai övezet északi részén, hogy meggátolja a hasonló támadásokat. A hadműveletben több mint száz palesztin vesztette életét. Hul az elmúlt két évben túlélt két eredménytelen izraeli likvidálási kísérletet. Az egyik ilyen támadásban életét vesztette fia, aki szintén a Hamász aktivistája volt.

A radikális vezető halálának hírére csütörtök este Hamász-aktivisták tucatcai gyűltek össze azon halottasház előtt, ahova holttestét beszállították,s dühükben a levegőbe lövöldöztek, illetve bosszúért kiáltottak.

Az izraeli hadsereg néhány nappal az előtt végzett a palesztin radikális vezetővel, hogy az izraeli parlament a jövő héten szavaz Ariel Saron izraeli miniszterelnöknek a gázai övezeti zsidó telepek felszámolására vonatkozó tervéről. A voksolás kulcsfontosságú jelentőségű, a Saron-kormány szempontjából esetleg kedvezőtlen végkimenetele akár a kabinet bukását is eredményezheti.