Nyolc év börtönre ítéltek egy iraki foglyokat kínzó amerikai katonát. Ivan Frederick tartalékos őrmester az Abu Graib börtönben verte a rabokat, és több férfit arra kényszerített, hogy a katonák előtt maszturbáljanak. Frederick elismerte bűnösségét, ügyvédje ugyanakkor a büntetés csökkentése érdekében fellebbezett.

Nyolc év szabadságvesztésre ítélte csütörtökön egy amerikai katonai törvényszék Ivan Fredericket, az amerikai katonai rendőrség szakaszvezetőjét a Bagdad melletti Abu Graib börtön iraki foglyainak bántalmazásáért és megalázásáért.

A katonai törvényszék mellékbüntetésként lefokozással, zsoldmegvonással és a hadsereg kötelékéből való "megszégyenítő eltávolítással" sújtotta a vádlottat a bagdadi repülőtér közelében lévő amerikai támaszponton lezajlott tárgyaláson.

Ivan Frederick, a katonai rendőrség 372. századának katonája öt vádpontban bűnösnek vallotta magát az ellene indított büntetőperben. A börtön őrszemélyzetéhez tartozó Frederick a múlt év októberében és novemberében több ízben bántalmazta, illetve megalázta a fegyintézet iraki foglyait.

Frederick volt a legmagasabb rangú a foglyokat kínzó katonák között. A bíróság előtt beismerte, hogy tisztában volt vele: amit csinálnak, az kínzás. Ennek ellenére egyszer sem állította le társait - írja a BBC News.

Egy foglyot olyan erővel vágott mellbe, hogy sürgős orvosi beavatkozással lehetett csak újraéleszteni. Egyszer arra kényszerített három foglyot, hogy előtte maszturbáljanak. Másszor villanydrótot kötött egy férfi csuklójára, és azzal fenyegette, hogy áramot vezetnek bele, ha lelép egy ládáról, amelyre előzőleg felállították.

"Mennyi kiképzés kell magának, hogy megtanulja: rossz dolog egy embert maszturbálásra kényszeríteni?" - vágott vissza az ügyész Fredericknek, amikor az őrmester a tárgyalás során a kiképzés hiányával próbált védekezni.

Eddig három ítélet született az áprilisban kirobbant Abu Graib-botrány ügyében, s ez a legsúlyosabb. Egy amerikai katonát májusban egyéves szabadságvesztéssel sújtottak ebben az ügyben, a katonai titkosszolgálat egy tagját pedig szeptemberben nyolc hónapra ítélték. Frederick ügyvédje jelezte, hogy enyhítésért fellebbezni készül.

Mivel a róla készült fényképek bejárták a világot, különösen hírhedtté vált az az eset, amelyben meztelen emberi testekből, megkötözött foglyokból gúlát raktak a börtön amerikai őrei, majd az egyik őr le-fel ugrált az emberi halomra, illetve halomról.

MTI/[origo]