Rákkeltő anyag került a brit Tesco csirkehúsába

Vágólapra másolva!
Évekkel ezelőtt betiltott, rákkeltő hatású antibakteriális szert mutattak ki több brit áruházlánc, köztük a Tesco néhány baromfiból készült húskészítményénél. A brit hatóságok felszólították az embereket, hogy ne fogyasszanak a fertőzött húsból. Nitrofuránt korábban Magyarországon is nagy mennyiségben használtak az állatgyógyászatban, lehetséges káros hatásai miatt azonban pár éve betiltották.
Vágólapra másolva!

Rákkeltő hatása miatt betiltott baktériumölő szer nyomaira bukkantak több brit áruházlánc egyes baromfitermékeiben. A Morrisons, a Tesco és a Waitrose a legnagyobb észak-ír farmtól vásárolta a fertőzött baromfihúst - írja a BBC News. Jelenleg vizsgálják, hogyan kerülhetett nitrofurán az állatokba.

A baromfitelep közel 20 ezer ferzőzött madarat értékesített Angliában. Bár a nitrofuránt évekkel ezelőtt betiltották Európában rákkeltő hatása miatt, a baromfifarm szóvivője azzal védekezett, hogy a fertőzött állatok elfogyasztása szinte semmilyen kockázatot nem jelent, hiszen - mint mondta - nagy mennyiségben és hosszú ideig kellene fogyasztani a fertőzött húsból ahhoz, hogy egészségkárosító hatása legyen. A brit élelmiszerbiztonsági hivatal azonban felszólította a vásárlókat, hogy ne vegyenek a baromfiból, vagy ha már vásároltak belőle, dobják ki.

A nitrofurán hatékony baktériumellenes szer, mivel azonban képes elroncsolni az emberi DNS-t, különféle daganatos betegségeket okozhat. Ezért emberi fogyasztásra szánt állatok esetében betiltották használatát. Az Európai Unió 1995-ben állította le a szer alkalmazását, az Egyesült Államok 2002-ben tiltotta be az állatgyógyszert.

Nitrofuránt korábban Magyarországon is nagy mennyiségben alkalmaztak az állatgyógyászatban - mondta az [origo]-nak Sályi Gábor, az Országos Állategészségügyi Intézet osztályvezetője. A szer használatát azonban 2-3 éve itthon is betiltották.

A magyar Tesco-áruházak csak Magyarországon tenyésztett csirkék húsát forgalmazza, amelyet szakhatósáég vizsgál meg - mondta az [origo]-nak Danks Emese, a Tesco kommunikációs igazgatója. Danks szerint így két teljesen külön dologról van, ezért a magyar Tesco-áruházakban nem ellenőrzik a csirkehúsból készült termékeket.

A nitrofurán korábban is keltett már riadalmat Európában, miután 2002 őszén kimutatták, hogy a Brazíliából importált baromfik egy része fertőzött. Ezután másfél évig az összes brazil csirkeszállítmányt ellenőrizték. A szigorú vizsgálatokat csak 2004. áprilisában oldotta fel az EU.