NATO-kritika a kormánynak

2004.10.22. 15:47

A NATO főtitkára bírálta a magyar védelmi kiadások visszafogásáról született kormányzati elképzelést azt követően, hogy Brüsszelben megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Gyurcsány viszont ennek ellenére kitart amellett, hogy a honvédelemnek nem tudnak a most tervezettnél több támogatást adni.

A NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer pénteken Brüsszelben megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, s ezt követő sajtótájékoztatóján bírálta a magyar védelmi kiadások visszafogásáról született kormányzati elképzelést.

Mint mondta, aggodalmának adott hangot ebben az ügyben. Hozzátette: fennáll a kockázata, hogy ez veszélyezteti a magyar haderő átalakításának eddigi folyamatát. "A NATO-országok megállapodtak, hogy védelmi kiadásaikat a GDP-jük 2 százalékára emelik, s attól tartok, Magyarország még messze van ettől" - szögezte le a NATO-főtitkár.

Gyurcsány Ferenc közölte: természetes, hogy a NATO egy minél bevethetőbb haderő kialakítását akarja, s a főtitkár szeretné, ha ebben nem lennének költségvetési korlátok. Őneki azonban nem csak erre kell figyelnie, hanem hallja a nagyobb családi pótlékot, a magasabb támogatást igénylő rétegek hangját is, s ezt a sok hangot kell összhangba hoznia. Mivel pedig a magyar államháztartási deficit csökkentését folytatni kell, a honvédelemnek nem tudnak a most tervezettnél több támogatást adni. "A költségvetés jó egyezség, s az egyetlen, ami mögé társadalmi támogatást lehet szerezni" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK