A szerb belügyminisztérium azzal vádolja Kasza Jószefet, hogy közel 18 millió forintnyi kárt okozott az államnak. A legnagyobb vajdasági magyar párt vezetője szerint meg akarják félemlíteni őt és a magyarokat Szerbiában.

A szerb belügyminisztérium feljelentette Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. A feljelentés szerint Kasza szabadkai polgármesterként 18 millió forintnak megfelelő kárt okozott az államnak, amikor egy vállalattal és egy bankkal ingatlanokat cserélt az önkormányzat. A feljelentésben hivatali visszaéléssel vádolják a magyar politikust. Kasza József az MTI-nek azt mondta, hogy semmi köze nem volt az ügylethez. Okirathamisítás miatt feljelentették az önkormányzat volt titkárát is.

A rendőrség elé került ügy még 1995-ben kezdődött, amikor a szabadkai önkormányzat stúdiót keresett a helyi rádióadónak. Mivel az önkormányzatnak nem volt pénze egy kiürült óvoda felújítására, ezért egy céget bíztak meg ezzel, cserébe az épület egy része a Magnotron nevű vállalaté lett. Közben kiderült, hogy a rádió mégis maradhat eredeti helyén, ezért 2000-ben a Magnotron visszaadta az önkormányzatnak a volt óvodát, cserébe viszont más ingatlant kapott. A feljelentés szerint utóbbiak értéke irreálisan magas volt.

Kasza József szerint a mostani feljelentés és egy újvidéki honvédtalálkozóval kapcsolatos nyomozás összefügg, mert a hatóságok lélektani nyomással válaszolnak arra, hogy "a magyarok ki merték mondani, hogy verik őket". Az utóbbi hónapokban sok olyan esetről számoltak be délvidéki magyar politikusok és lapok, hogy nemzetiségük miatt sokakat megvertek. A magyarverések és a mostani feljelentés közti kapcsolat gyanúját erősíti a VMSZ szerint az is, hogy feljelentették Ágoston Gabriellát is. Ő az önkormányzat titkára volt régebben, most viszont az egyik olyan ügyvéd, akit a VMSZ kért fel a megvert magyarok védelmére.