Parlamenti választás kezdődött Koszovóban

2004.10.23. 9:04

Megkezdődött szombaton a parlamenti választás Koszovóban. Az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartományban a NATO kétezer katonával bővítette 18 ezres békefenntartó haderejét, nehogy zavargások törjenek ki.

Szombaton reggel 7 órakor nyitották meg a szavazóhelyiségeket Koszovóban, ahol parlamenti választást tartanak. A közel kétmilliós dél-szerbiai tartományban 1,3 millió szavazásra jogosult polgár járulhat urnákhoz. A százezer szavazásra jogosult koszovói menekült mintegy száz szavazóhelyen voksolhat Szerbia Koszovón kívüli részén. A szavazóhelyiségek este 8 órakor zárnak, az első részeredmények csak hétfőre várhatók.

A választáson 22 pártra, hat koalícióra és öt polgári csoportosulásra lehet szavazni. A kisebbségeknek húsz garantált helyük van a parlamentben, közülük tíz mandátum a szerbeket illeti meg. A 120 tagú törvényhozást arányos rendszerrel választják meg négy évre.

Mértékadónak mondható előrejelzések szerint a választás érdemben nem fogja megváltoztatni a parlamenti erőviszonyokat. Csakúgy, mint három évvel ezelőtt, ezúttal is az Ibrahim Rugova köztársasági elnök vezette Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) a legesélyesebb a győzelemre, s a Hasim Thaqi vezette Koszovói Demokrata Pártot (PDK) várják második befutónak.

A legnagyobb dilemmában a koszovói szerbek vannak, mivel Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök a bojkottot javasolta nekik, Boris Tadic köztársasági elnök pedig urnákhoz szólította őket. A koszovói politikai vezetés keményvonalas szárnya ellenkampányt folytatott, s egyetértett Kostunicával abban, hogy a létbiztonság és mozgásszabadság nélkül nincs értelme részt venni a választáson.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár, koszovói főmegbízottja Soren Jessen-Petersen és Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár is választásra szólította Koszovó polgárait, kiváltképpen a szerb közösség tagjait.

A választás idejére az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartományban a NATO kétezer katonával bővítette 18 ezres békefenntartó haderejét, nehogy a márciusihoz hasonló zavargások törjenek ki. A választás tisztaságát 12 ezer külföldi és koszovói megfigyelő ellenőrzi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK