Arafat elhagyhatja rámalláhi irodáját

2004.10.25. 21:29

Izrael engedélyezte Jasszer Arafat palesztin elnöknek, hogy elhagyja rámalláhi főhadiszállását és a ciszjordániai város egyik kórházában kezeltesse magát - jelentette hétfőn az izraeli közszolgálati televízió.

A palesztin vezető, aki orvosok tájékoztatása szerint influenzában betegedett meg, izraeli nyomásra több mint két éve nem hagyta el rámalláhi főhadiszállását. Egy izraeli biztonsági illetékes szerint Arafat munkatársa kérte az engedélyt, amit Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter hagyott jóvá hétfőn. Ennek értelmében a palesztin elnök bemehet a városba és vissza is térhet a székhelyére.
Nem tudni, Arafat valóban kórházba vonul-e. Palesztin források szerint az elnök aligha él a lehetőséggel, mert már lábadozóban van és egyébként is rendelkezésére áll egy orvosi klinika a főhadiszállásán. Nem világos, hogy ez esetben miért kért engedélyt lakhelyének elhagyására.

Egyiptomi és tunéziai doktorok megvizsgálták a 75 éves palesztin vezetőt és heveny vírusos fertőzést állapítottak meg nála - közölte vasárnap Ahmed Tibi, az izraeli parlament tagja és Arafat korábbi tanácsadója.

Izrael korábban közölte, hogy Arafat bármikor elhagyhatja Ciszjordániát, de nem garantálja az idős palesztin vezető visszatérését, akit azzal vádol, hogy ő szította a 2000 szeptemberében kitört felkelést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK