Keményen bírálta a hétvégén Rocco Buttiglione biztostársát, a cseh Vladimír Spidlát. Az ultrakonzervatív nézeteket valló olasz politikus egy napilapnak kijelentette: az alakuló Európai Bizottságban az antidiszkriminációs kérdéséket egy kemény exkommunsitára bízzák. Buttiglione utólag azt állította, hogy kiforgatták a szavait.

Keményen bírálta a La Stampa című olasz lap hétvégi számában Rocco Buttiglione, a nők társadalmi szerepéről és a homoszexuálisokról vallott nézeteivel nagy vihart kavaró olasz politikus biztostársát, a cseh Vladimír Spidlát. Az interjúban Buttiglione elmondta, hogy az antidiszkriminációs kérdéseket illetően semmiféle jogosítványa nem marad, az ezzel kapcsolatos jogköröket a foglalkoztatáspolitikáért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős Spidlára ruházzák át, "egy kemény exkommunistára, akinek kezében garantálva lesznek a szabadság elvei".

Az újabb botrány hatására Buttiglione megint azt állította, hogy szavait az újságírók kiforgatták, és hangoztatta, hogy ő személy szerint nagyra becsüli Vladimír Spidlát. A cseh állami rádió (CRo) értesülése szerint a pápa bizalmasának számító olasz politikus bizalmas jellegű közlésnek szánta a Spidlára vonatkozó minősítését, de a La Stampa riportere a publikálás mellett döntött a kijelentés politikai horderejére miatt.

A cseh biztosjelölt szóvivője, Katharina von Schnurbein elmondta: Vladimír Spidla, Csehország előző szociáldemokrata kormányfője "soha nem volt kommunista". A szóvivő szerint "az Európai Unióban érvényben van a barátságosság elve, amelyhez Spidla tartani fogja magát, és a cseh biztosjelölt bizonyos abban, hogy Buttiglione úr is tiszteletben fogja tartani ezt az elvet".