Tavaly ötször annyi zsidó tért vissza Oroszországba, mint ahány kivándorolt - mondta az Oroszországi Zsidó Közösségek Szövetségének sajtófőnöke a szervezet moszkvai kongresszusán. A reemigrációnak az izraeli helyzet, valamint az oroszországi szabad vallásgyakorlás az oka.

Boruh Gorin hétfőn közölte, hogy a múlt évben csak tízezer zsidó vándorolt ki Oroszországból, szemben az 1991-es százezerrel, míg ötvenezren tértek vissza, főleg Izraelből. Ezt a fordulatot Gorin egyrészt annak tudta be, hogy Izraelt a terrorizmus dúlja, másrészt annak, hogy a zsidók ma Oroszországban is teljes értékű vallási és közösségi életet élhetnek, de gazdagabban és nyugodtabban. A reemigránsok zömmel fiatal üzletemberek - mutatott rá Gorin, hozzátéve: az idős embereknek azért még mindig jobb Izraelben, mint Oroszországban.

Gorin szerint Oroszországban jelenleg egymillió zsidó élhet, ezek fele Moszkvában. Megerősítette, hogy a szervezet össze akarja számlálni a zsidó népességet, miután a 2002-es oroszországi népszámlálás 230 ezres adta nem felel meg a valóságnak.

Berl Lazar oroszországi főrabbit fogadta Vlagyimir Putyin elnök a kongresszus alkalmából, biztosítva őt, hogy az állam segíti a zsidó közösségek újjászületését. Gorin jelezte, hogy a saját népszámláláshoz felhasználják az amerikai zsidó közösség genealógiai adatbázisát a 19. századi oroszországi zsidóságról.

Moszkván kívül főleg Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Novoszibirszkben, Habarovszkban, Birobidzsánban, Nizsnyij Novgorodban és a Don menti Rosztovban élnek zsidók. Igaz, míg a szovjet időkben akár a tíz százalékát is kitették e városok lakosságának, addig hányaduk mára egy százalékra zsugorodott - mondta Gorin a Jewish.ru világhálóhely szerint.