Perbe fogta a kubai Guantánamón létrehozott amerikai börtöntábor négy egykori brit állampolgárságú foglya szerdán Donald Rumsfeld amerikai védelmi minisztert, kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg a politikus felelősségét az őket fogva tartásuk alatt ért jogtalanságokért.

A felpereseket képviselő ügyvéd elmondta, ügyfelei, akik azt állítják, hogy fogságuk alatt az amerikai jogszabályokat és a nemzetközi normákat megsértve kínzásnak vetették alá őket, 10 millió dollár kártérítést követelnek. Még ennél is fontosabbnak tartják azonban azt, hogy a bíróság megállapítsa Rumsfeldnek és a többi alperesnek, az amerikai hadsereg magas rangú tisztjeinek a felelősségét - mondta az ügyvéd.

A négy személy 2001 végén, az Egyesült Államok Afganisztán elleni inváziója után esett az amerikai hadsereg fogságába. Egyiküket Pakisztánban, a többieket Afganisztánban fogták el. Idén márciusban nyerték vissza szabadságukat, s visszatértek Angliába. Keresetükben azt állítják, hogy fogva tartóik egyebek mellett rendszeresen verték őket, azzal fenyegetőztek, hogy megölik őket, kihallgatásuk közben fegyvert fogtak rájuk, meztelenre vetkőztették őket, kutyát uszítottak rájuk. Az amerikai védelmi minisztérium egyelőre nem fűzött megjegyzést az ügyhöz.

Afganisztánban nagyobb a brutalitás

Az ARD német közszolgálati televízió Kontraste című politikai magazinműsora azt állítja, hogy az amerikaiak Afganisztánban brutálisabban bánnak a foglyokkal, mint Irakban. A német televíziós állomás összeállításában független jogvédő szervezetek erősítették meg a módszeres bántalmazásáról szóló híreket. Több mint húsz táborba még a Vöröskeresztnek sincs bejárása.

"Az erőszak Afganisztánban még kirívóbb, mint Irakban: nem csak a szexuális megalázás van napirenden, hanem a kínzás, a verés, a súlyos testi sérülések okozása is" - állítja az Afganisztánról szóló Human Rights Watch-jelentés szerzője. Amerikai katonák a terrorizmus ellen Enduring Freedom (Tartós Szabadság) fedőnéven folyó nemzetközi akció keretében tartózkodnak Afganisztánban.