Leukémiára gyanakszanak Arafatnál

2004.10.29. 7:40

Megérkezett Párizsba a súlyosan beteg Jasszer Arafat. A 75 éves palesztin elnöknél többek között azt vizsgálják majd a francia fővárosban, hogy nem szenved-e leukémiában. A veterán politikus a repülőre szállva közölte, "Isten akaratából visszatérek". Nem hivatalos nyilatkozatok szerint Arafat nem ismerte fel több közeli munkatársát.

Megérkezett Párizsba a súlyosan beteg Jasszer Arafat, hogy ott egy katonai kórházban kivizsgálják. A kórháznak körülbelül száz orvosa van, akik kimondottan hematológiai betegségekre specializálódtak. Párizs környékén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, tucatnyi rendőrautó várakozik a kórház előtt, ahová Arafat érkezni fog. A Párizs-közeli katonai kórházat magas kőkerítés veszi körül. Orvosai szerint a palesztin elnök Franciaországban kaphatja a legjobb kezelést. 
 
Reggel fél nyolc körül felemelkedett a ciszjordániai Rámalláhból pénteken a jordániai hadseregnek az a helikoptere, amelyik Jordániába vitte a súlyosan beteg Jasszer Arafat palesztin elnököt. A rámalláhi főhadiszállás körül palesztinok tömegei gyűltek össze, hogy búcsút intsenek vezérüknek. A tömeg egy emberként kiabálta Arafat fedőnevét: "Vérünket és lelkünket áldozzuk érted Abu Ammar". Arafatot Jordániában repülőre ültették, ahol közölte: "Isten akaratából visszatérek". Az újságírókkal teli repülőtéren Arafat visszautasította, hogy kerekesszéken vigyék, a körülötte lévők segítségével, de saját lábán jutott el a repülőhöz. 

Egyelőre nem közölték, pontosan milyen betegségben szenved a palesztin vezető, illetve orvosai úgy nyilatkoztak, hogy ez csak a kivizsgálások után derül ki. Az egyik doktor a CNN-nek elmondta: Párizsban tudják kivizsgálni, hogy mi okozza a vérvizsgálatnál kimutatott alacsony vérlemezke számot. Az orvos közölte: ha a betegség oka kiderül, valószínűleg könnyen tudják majd gyógyszerekkel kezelni. Hozzátette: Arafatot nem mérgezték meg és nem leukémiás. Egy palesztin vezető ugyanakkor úgy nyilatkozott: a párizsi kivizsgálás során derül ki, hogy a 75 éves Arafat leukémiás-e. Arafat állítólag két hete alig tud enni, szerda óta a nap nagy részét alvással tölti.

A palesztin biztonsági erőket magasabb készültségi szintre helyezték, az izraeli hadsereg is készíti vészforgatókönyveit Arafat halála esetére, attól tartva, hogy zendülések kezdődhetnek Ciszjárdániában és a Gázai-övezetben. A palesztin hatóság vezetői csütörtökön egész éjjel tanácskoznak a kialakult helyzetről, Arafat posztját távolléte idejére - illetve esetleges halála esetén - várhatóan Mahmud Abbasz (Abu Mazen) veszi át - írja a Haartez című izraeli lap internetes kiadása.

Izraelben hivatalosan bejelentették, hogy a palesztin vezető szabadon távozhat bárhova gyógykezelésre, illetve engedélyezték, hogy a rámalláhi főhadiszálláson orvosok keressék fel Arafatot. Ariel Saron arra is ígéretet tett, hogy vissza is térhet Ramalláhba. A Haaretz szerint azonban ennek nem sok esélyét látja az izraeli vezetés. Egy védelmi minisztériumi illetékes közölte: "a mi szempontunkból, ha fizikailag még nem is, de politikailag már halott."

"Már nem biztos, hogy fel tud épülni"

A palesztin hatóság hivatalos közlése szerint Arafat csütörtök reggel üzent népének, hogy jó állapotban van, és nincs ok az aggodalomra. Este még fényképeket is közöltek, amelyeken mosolyogva pózol orvosai körében. A hatóság szóvivője közölte, Arafat sétált, sőt még a reggeli imáját is elmondta.

Egy névtelenül nyilatkozó palesztin tisztviselő szerint Arafat valójában nincs öntudatánál, és ugyan szerdai ájulása után fizikai állapota javult, de vezetőtársait - Ahmed Korei jelenlegi és Mahmud Abbász volt miniszterelnököt - már nem ismerte fel. Mint az illetékes Arafat állapotával kapcsolatban közölte: "Tartós gyengeség, amelyből már nem biztos, hogy fel tud épülni."

Az izraeli hadsereg több mint két és fél éve a rámalláhi főhadiszállást körbe zárva, gyakorlatilag házi őrizetben tartja a palesztin elnököt, aki azóta nem hagyta el a területet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK