Terrorveszélyben nő az elnök népszerűsége

2004.10.30. 9:35

Bush népszerűsége együtt mozog a terror riadók ritmusával. Valahányszor az Egyesült Államokban bejelentik, hogy növekszik a terrorveszély, s ezért fokozzák a készültséget, felszökik az elnök szimpátiaindexe.

Egy-egy terroristariadó után automatikusan emelkedik az amerikai elnök elfogadottsága -  átlagban 2,75 százalékkal. Ezt Robb Willer, az amerikai Cornell Egyetem szociológusa a 2001. szeptember 11-i öngyilkos terrormerénylet óta regisztrált és összesített felmérések eredményeit átlagolva mutatta ki. A New York állambeli társadalomkutató az amerikai szövetségi államokban 2001 februárja és 2004 májusa között kihirdetett 26 terroristariadó hatásait vizsgálta, összevetve a Gallup közvélemény-kutató intézet azonos időszakban mért eredményeivel.

Az átlag persze a szélsőségekből adódik össze. Willer első adata a New York-i WTC ellen intézett támadást megelőző napról származik: Bush akkor 51 százalékon állt. Öt nappal később, az amerikai történelemben példátlan csapást követő időszakban az elnök népszerűsége 86 százalékra szökött fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK