Frattini külügyminiszter lehet az új olasz biztosjelölt

2004.10.31. 11:12

Franco Frattini, jelenlegi külügyminiszter lehet Olaszország új biztosjelöltje az Európai Bizottságban, miután Rocco Buttiglione lemondott a jelöltségről.  Frattini jelölésével práhuzamosan komoly átalakítások várhatók Silvio Berlusconi kormányában is. Az olasz lapok szerint Berlusconi mindenképpen engedni kényszerül jelenlegi kormányhatalmából koalíciós partnerei javára.

Az olasz lapok egybehangzó értesülései szerint Franco Frattini külügyminiszter lehet Olaszország új biztosjelöltje az Európai Bizottságba, miután Rocco Buttiglione korábbi jelölt lemondani kényszerült. Buttiglione nézetei ugyanis a homoszexuálisokról és a nők családon belüli szerepéről elfogadhatatlannak bizonyultak számos európai honatya számára. A tervek szerint szerda este, vagy csütörtök reggel hoznak végleges döntést az új biztosjelölt személyéről. Ezzel együtt az olasz kormányban több miniszteri tárca újraosztása várható.

Berlusconi megerősítette, hogy az eddigi biztosjelölt, Rocco Buttiglione a kabinet tagja marad, Olaszországban, nem pedig az EU-ban politizálva tovább. Az elemzők szerint nem valószínű, hogy a történtek után Buttiglione megtarthatná eddigi, Európa-ügyi tárcáját. Berlusconi kormányfő fel kívánja gyorsítani a már hetekkel ezelőtt sejtetett kormányátalakítást. Frattini megüresedő külügyminiszteri posztját Gianfranco Fini eddigi miniszterelnök-helyettes kapná.

A kabinetben posztot vállalna Marco Follini, a kereszténydemokrata párt, az UDC vezetője a kormányfő helyetteseként. Ugyanakkor a "dominó-elmélet" szerint további tárcacserék várhatók. A La Repubblica című liberális napilap úgy látja, hogy a Frattini-Fini "tengely" körül forog majd a kormányátalakítás : a koalíciós alkudozások nyomán több személy-, illetve feladatcsere várható a kabinetben, s talán már a héten megszülethet az alku a koalíciós partnerek között.

A római lap szerint Frattini biztosjelöltségének ötlete nem Berlusconitól származik, s a kormányfő attól tarthat, hogy a Nemzeti Szövetség (AN) élén álló Fini külügyminiszterségével, s Follini miniszterelenök-helyettességével "pártvezér komisszárok" kerülnek fontos kormánypozíciókba, s a kabinet így nehezebben lesz irányítható. A külügyi tárcáért viszont az AN cserébe rábólinthatna az általa eddig ellenzett adócsökkentésekre, amelyek Berlusconi választási ígéreteinek alapkövét képezték három évvel ezelőtt.

Más olasz lapok szerint Gianfranco Fini pártja, az AN nem kíván engedni az adócsökkentések tekintetében képviselet álláspontjából a külügyminiszteri tárcáért cserébe.

Az olasz lapok szerint a kormánykoalíció vezetői - az Északi Liga kivételével - teljes szolidaritásukról biztosították Buttiglionét, "felelős gesztusként" üdvözölték lemondását a biztosjelöltségről. Az olasz ellenzéket újólag azzal vádolták meg, hogy lejáratják Itáliát az Európai Parlamentben, ahol "keresztény-ellenes hadjárat és egyházellenes diktatúra" áldozata lett az eddigi biztosjelölt. A balközép ellenzék viszont Buttiglione lemondása után "hiteles jelölt" kiállításra szólította fel a Berlusconi-kabinetet.

Romano Prodi, az Európai Bizottság leköszönő elnöke, volt olasz kormányfő, a balközép koalíció vezetője - akinek visszatérése az olasz belpolitikai életbe halasztódik az új Európai Bizottság késése miatt - egyelőre tartózkodott minden kommentártól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK