Gyógyítható Arafat betegsége

2004.10.31. 10:03

Gyógyítható Jasszer Arafat palesztin vezető betegsége. Franciaországban a politikus kezelőorvosai nem találtak arra utaló jeleket, hogy Arafat leukémiában szenvedne. A palesztin vezető szerdán lett rosszul, ezt követően egy Párizs melletti katonai kórházba szállították. A palesztin vezető három év után először hagyta el ramallahi főhadiszállását. A Palesztin felszabadítási szervezet szombaton először ülésezett vezetője nélkül.

Gyógyítható Jasszer Arafat palesztin elnök betegsége. Az Arafatot kezelő francia orvoscsoport egyelőre csak azt közölte, hogy a palesztin vezető nem szenved leukémiában. Arafat orvosai azonban csak szerdán hozzák nyilvánosságra az egy hétig tartó kivizsgálás pontos eredményét. Annyit már közöltek, hogy Arafat vérében alacsony a vérlemezkék száma - tudósít a Reuters hírügynökség.

Jasszer Arafat palesztin elnök szerdán lett rosszul, miután két hétig hasi fájdalmakra panaszkodott. Orvosai javaslatára hozzájárult, hogy egy Párizs melletti katonai kórházba szállítsák. A kórház a vérrel kapcsolatos elváltozásokra és betegségekre specializálódott.

Szombaton először ült össze vezetője nélkül a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottsága. Arafat székét üresen hagyták, a vezetőt Mahmud Abbász volt palesztin miniszterelnök helyettesítette. Abbász később úgy nyilatkozott, hogy állandó kapcsolatot tartanak Arafattal, és a palesztint kormányzat nem áll le az elnök távollétében sem. A napi ügyekkel Ahmed Korei miniszterelnök és kabinetje tartja kézben - írja a BBC News.

Arafat három év után első ízben hagyta el ramallahi főhadiszállását. A palesztin elnök külföldre utazása ellen Izrael sem gördített akadályt. Ugyanakkor a Saron kormány ígértet tett arra, hogy Arafat gond nélkül visszatérhet majd Ramallahba. Az izraeli védelmi és belügyminisztérium ugyanakkor szembehelyezkedik az ígérettel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK