Államok közt rohan az utolsó nap Bush és Kerry

2004.11.01. 20:25

Feszített tempóban zárul Bush republikánus és Kerry demokrata elnökjelölt kampánykörútja az Egyesült Államokban. A választások előtti utolsó napon Bush hat, Kerry pedig négy állam választóinak bizalmát próbálja elnyerni. Wisconsinban a két elnökjelölt szinte egy időben korteskedik majd. Kerry egy televíziós nyilatkozatban rekordarőányú választási részvételt ígért, szerinte ugyanis az emberek nem akarják újra a 2000-es választásokat követő jogi csatározások közepében találni magukat.

Utolsó erőbedobással végső rohamra indultak az amerikai elnökjelöltek, akik sorra járják azokat a kulcsfontosságú államokat, ahol bármelyikük győzhet. George Bush elnök iszonyú tempót diktálva magának hat államot keres fel a választás előtti utolsó napon, míg John Kerry demokrata párti elnökjelölt négy államban győzködi a választókat. Útjuk Wisconsinban három utca és egy óra híján keresztezi egymást.

Az elnök Ohioban kezdte a napot, amely 20 elektori szavazattal "jutalmazza" a győztest. 1964 óta csak olyan republikánus párti politikus nyert elnökválasztást, aki Ohióban is győzött. Bush Pennsylvániaban ismét mindenütt biztonságosabb, erősebb és jobb Amerikát ígért, és mint elindulásakor nyilatkozta, arról igyekszik meggyőzni az amerikaiakat Iowában, Új-Mexikóban és Texasban is, hogy nála jó kezekben lesz az ország biztonsága. Az elnök kedden a texasi Crawfordban fog szavazni, mielőtt visszatér a Fehér Házba.

Kerry Floridát követően a neki is rendkívül fontos Ohiót, majd Wisconsint és Michigant rohanja végig. A szenátor beszédeiben hangoztatta, hogy a világ Amerikára figyel. Kerry az ABC televíziónak hétfőn rekordarányú választási részvételt jósolt és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy amerikaiak nem akarják a 2000. évi választási hercehurca és jogi perpatvar megismétlődését. Kerry az AP hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, arra számít, hogy a választás eredménye kedd este eldől. "A tapasztalatok alapján azonban felelőtlen lennék, ha nem készülnék fel arra, hogy megvédjem minden egyes választópolgár szavazati jogát" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK