Terrorveszélyre figyelmeztette a Skandináviában és a Balti-tenger mentén lévő országokban tartózkodó amerikai állampolgárokat a washingtoni kormányzat. Több ország biztonsági szolgálata figyelmeztette a hét elején a lett kormányt, hogy iszlám szélsőségesek támadást tervezhetnek Lettország ellen.

A Skandináviában és a Balti-tenger mentén lévő országokban tartózkodó, illetve az oda készülő amerikaiaknak, az Egyesült Államok finnországi és lettországi nagykövetsége által vasárnap kiadott jegyzéke szerint, különösen a bevásárlóközpontokban és a közlekedési eszközökön kell óvatosnak lenniük.

Az amerikai külügyminisztérium egyben arra kérte honfitársait, hogy figyeljenek oda környezetükre is. A tárca arra szólította fel az érintetteket, hogy azonnal jelentsék a legközelebbi rendőrörsön, ha gyanús dolgot vagy személyt észlelnek.

Pénteken a lett rendőrség megerősítette a rigai középületek és külképviseletek védelmét. Azért helyezték magas szintű készültségbe a lett biztonsági szolgálatokat, mert Riga hírszerzési értesüléseket kapott három szövetséges országtól a balti állam elleni terrorista támadás lehetőségéről - közölték szombaton lett illetékesek Rigában.

Norvégia, Észtország és az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai arra figyelmeztették a hét elején a lett kormányt, hogy iszlám szélsőséges csoportok támadást tervezhetnek az ország ellen - közölte Krists Leiskalns belügyi szóvivő részletek ismertetése nélkül.

A terrorista veszély miatt Norvégia hétfőn bezáratta rigai nagykövetségét. A norvég külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy egyelőre nem tudni, mikor nyitják meg ismét a képviselet.