Bush kevesebb szavazattal nyert négy éve

2004.11.02. 12:01

George W. Bush a negyedik olyan elnök az Egyesült Államok történetében, aki úgy lett az ország vezetője, hogy kevesebb szavazatot szerzett, mint ellenfele. Bushra 2000-ben 272 ezerrel kevesebben szavaztak, mint a demokrata Al Gore-ra, azonban a republikánusok jelöltje több elektort szerzett, így őt választották elnökké. A verseny hosszú hetek alatt Floridában dőlt el.

Kedden megkezdődött az amerikai elnökválasztás. A két esélyes jelölt, a republikánus George W. Bush és a demokrata John F. Kerry szoros küzdelemnek néz elébe: a közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett haladtak az utolsó pillanatig. Amerikai szakértők szerint Kerrynek legalább 5-6 százalékos előny kellene ahhoz, hogy le tudja győzni a hivatalban lévő elnököt. A 2000-es elnökválasztás azonban bebizonyította, hogy a statisztikáknak sokszor nincs jelentőségük: Bush akkor úgy tudott nyerni, hogy kevesebb szavazatot szerzett, mint ellenfele, Al Gore.

Al Gore az összes szavazat 48,38 százalékát kapta, míg a végül győztes Bush mindössze 47,87 százalékot szerzett. A küzdelem végig nagyon szoros volt. Bush kezdett jobban, megszerezte a győzelmet Kentuckyban, Indianában, Dél-Karolinában, Virginiában és Georgiában is. Gore-nak csak Vermont jutott, amely azonban csak 3 elektort ad, így Gore támogatói elenyésző kisebbségben voltak a Bush által begyűjtött 54 elektori hellyel szemben.

A versengés lassan kiegyenlítődött, és már mindenki csak Floridára figyelt. Eleinte úgy tűnt, hogy Gore győzelmet arat a déli államban, annak ellenére, hogy az állam kormányzója Bush öccse, Jed volt, és ahol jelentős kubai kolónia él, amelynek tagjai a republikánus jelölttel szimpatizáltak. A 6 milliós államban végül Bush nyert, az amerikai sajtó ki is hirdette győzelmét, amit azonban később vissza kellett vonni. Gore ugyanis újraszámlálást kezdeményezett, mert az elnökválasztás napjának végére a különbség alig 1700 szavazat volt közte és Bush között. Az újraszámlálás során pedig Bush előnye zuhanni kezdett, 286 szavazatra csökkent.

Az újraszámlálás körüli - többször bíróság előtt folyó - huzavona végül több mint egy hónapig tartott. Gore december közepén ismerte el vereségét. A demokraták a floridai legfelsőbb bíróságon még elérték, hogy a szerintük vitatott szavazatokat kézzel is számolják újra. Az amerikai legfelsőbb bíróság azonban megsemmisítette ezt a döntést. A bírák arra hivatkoztak, hogy a floridai megyékben nincs egyéges szabály a szavazatok kézi újraszámlálására, ezért a voksok ismételt átvizsgálása sértené az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét.

Bush ezzel a negyedik olyan elnök lett az Egyesült Államok történetében, aki úgy lett a Fehér Ház lakója, hogy országosan kevesebb szavazatot szerzett, mint ellenfele. Bushra 272 ezerrel szavaztak kevesebben, mint Gore-ra.

John Quincy Adams 1824-ben képviselőházi döntéssel került az elnöki székbe, mert a négy akkori elnökjelölt egyike sem tudott elegendő elektori szavazatot szerezni. Így bár Andrew Jackson, a britek elleni 1812-es háború hőse országos összesítésben jóval több szavazatot kapott, mint Adams, végül mégsem ő lett az elnök.

A republikánus Rutherford B. Hayes 1876-ban ugyancsak kevesebb szavazatot kapott országosan, mint demokrata ellenfele, Samuel J. Tilden. Három déli államban zavaros helyzet alakult ki az elektorok kijelölésében. A patthelyzet megoldására a kongresszus elektori bizottságot hozott létre, majd ez a testület döntött végül is egyetlen szavazatkülönbséggel a republikánus jelölt javára. 1888-ban pedig a demokrata Grover Cleveland végzett ugyan az élen az összesített országos adatokat tekintve, ám az elektorok tanácsának döntése mégis ellenfelének, a republikánus Benjamin Harrisonnak kedvezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK