Szudáni katonák támadtak menekülttáborokra

2004.11.03. 13:37

A szudáni hadsereg megtámadott két menekülttábort Darfúrban. A katonák sok táborlakót elszállítottak. A hadsereg később azzal indokolta a támadást, hogy egyesek csak azért adják ki magukat menekültnek, hogy élelemhez jussanak. Nyugat-Szudánban az utóbbi hetekben újra intenzívvé váltak a harcok a kormány támogatta milicisták, a hadsereg és az ellenzékiek között. Darfúrban már több mint másfél millió ember kényszerült elhagyni otthonát a tomboló erőszak miatt. A menekülttáborokban embertelen körülmények uralkodnak.

Két menekülttáborra támadt a szudáni hadsereg Darfúrban, Njála közelében. Az Abu Sarif és az Otaras tábort katonák szállták meg, és sok menekültet más táborokba szállítottak. A menekülteket élelmező World Food Programme helyi irányítója, Barry Came szerint a táborok elleni támadásnak nem volt halálos áldozata.

A szudáni hadsereg később nyilatkozatot tett közzé a támadásról. Ebben az áll, hogy helyi vezetők hívták be a katonákat. Azért kérték állítólag a hadsereg segítségét, mert a táborokban egyesek menekülteknek adják ki magukat, hogy élelemhez jussanak. Az akció idejére a segélyszervezetek munkásait nem engedték a tábor közelébe, ezért nincs pontos információ arról, hogy mi történt is valójában - tudósít a BBC News.

A szudáni hadsereg rajtaütése újabb jele annak, hogy Darfúrban újraéled az erőszak. Hétfőn heves harcokról érkezett hír Njála városa környékéről. Itt az egyik ellenzéki szervezet fegyveresei csaptak össze a kormányerőkkel. A hétfő délután Njálába érkező emberek arról számoltak be, hogy az út mellett egyenruhás és helyi viseletet hordó holttesteket láttak.

Ugyanakkor a tartományban pusztító arab milicisták, a dzsandzsavídek újabb úttorlaszokat emeltek, akadályozva az áruforgalmat és a segélyszállítmányok célba juttatását. A civileket egyre többször fosztják ki fegyveres útonállók - írja a CNN.

Az Afrikai Unió, amely immár 250 békefenntartót irányított Darfúrba, újabb béketervet dolgozott ki a szudáni kormány és az ellenzékiek számára. A tárgyalásokat ismét Abujában, Nigéria fővárosában tartják most. Egyelőre mindkét fél csak annyit jelzett, hogy elégedettebbek a mostani javaslattal, mint az eddigiekkel. A tervezet többek közt tartalmazza azt is, hogy Darfúrban repüléstilalmi zónát kell létrehozni a civilek védelmében.

A nyugat-szudáni tartományban eddig több mint 70 000 áldozatot követelt a lassan két éve tartó polgárháború. Az arab milicisták valóságos etnikai tisztogatást hajtottak végre a fekete földművesek falvai ellen. Darfúrban több mint másfél millió ember él menekülttáborokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK