Radioaktív százdollárost keresnek Litvániában

2004.11.05. 21:00

Sugárzó százdolláros bankjegyet keresnek a litván hatóságok, amelyek pénteken felhívásban figyelmeztették a balti ország lakosságát a radioaktív zöldhasú jelentette veszélyre.

A sugárzó százdollárost szeptemberben fedezték fel, amikor a bankjegy működésbe hozta az egyik repülőtér ellenőrző pontján a biztonsági műszereket. A litván hatóságok feltételezése szerint bankót valószínűleg valahol Kelet-Európában érhette sugárszennyezés a csernobili atomerőmű katasztrófája után.

A bankjegyet megtalálása után egy biztonságos szobában elzárták, ám a jelek szerint nem őrizték elég gondosan. Kedden ugyanis már csak hűlt helyét találták, éppen azelőtt, hogy megsemmisítésre elszállították volna egy atomerőműbe. A zöldhasút feltehetően ellopták. A három és fél milliós Litvániában száz dollár csábító összeg, a havi átlagkereset kétharmadának felel meg.

Albinas Mastauskas, a sugárzó anyagok biztonságával foglalkozó litván hivatal vezetője elmondta, hogy a hiányzó bankjegy égési sérüléseket ugyan nem okoz, gyermekek és várandós nők egészségére nézve azonban hosszú távon veszélyt jelenthet.