Különórát indítottak a római joghallgatóknak, ahol a szervezett bűnözés és az olasz maffia felépítését és működését ismerhetik meg - írja a BBC News. Korábban nem volt hasonló oktatás Olaszországban, a római egyetem tanárai szerint azonban a leendő jogászok túl keves tudnak egyik legfőbb ellenségükről.

Speciális előadást indított a római egyetem: a joghallgatók jelentkezhetnek egy olyan órára, ahol a maffiáról tanulhatnak. Az előadás rendkívül sikeres, 500 diák vette fel tanórái közé a maffiáról szóló tárgyat.

Az ősszel indult kurzus az első a maga nemében, korábban ugyanis a joghallgatóknak nem tartottak különórákat a maffiáról. A hallgatók a Cosa Nostra (a szicíliai maffia) mellett az órán megismerhetik a szervezett bűnözés működését és más csoportokat is, mint például a manapság legbefolyásosabbnak tartott Calabria-i Ndrangheta-t. De kapnak információkat az orosz, a kínai és az albán bűnszervezetekről is.

"Egyszerűen nincs elég információnk arról, hogyan épül fel és működik a maffia. Csak azok tudják, akik maguk is látták" - mondta a BBC News-nak Pierluigi Vigna, a maffia ellenes olasz főügyész. Az ügyész szerint a maffia még mindig az olasz társadalom egyik legfőbb problémája és a tantárgy megindításától a diákok tájékozottságának javulása mellett azt várják, hogy esetleg új ötletek merülnek majd fel azzal kapcsolatban, hogyan lehetne felvenni a harcot a maffiával.