Francia katonákra támadtak Elefántcsontparton

2004.11.07. 0:04

Az elefántcsontparti kormányt támogató tömeg szombaton megtámadott egy francia katonai támaszpontot. A támadást az váltotta ki, hogy a franciák a nap folyamán lelőtték az elefántcsontparti hadsereg két harci repülőgépét és egy helikopterét, mivel azok francia állásokat bombáztak, s megöltek nyolc francia katonát.

Robbanások zaja és lövöldözés hallatszott szombat este az elefántcsontparti fővárosában, Yamoussoukróban, lángokat lehetett látni az elnöki palota udvarában, ahol a kormány harci helikopterei állomásoznak - közölték szemtanúk. "A franciák támadtak ránk" - közölte egy elefántcsontparti katona telefonon a palota udvarából.

Az elefántcsontparti kormányt támogató tömeg szombaton megtámadta az Abidjanban, a nyugat-afrikai ország gazdasági központjában lévő francia katonai támaszpontot, s a francia békefenntartók kénytelenek voltak a levegőbe lőni és könnygázt bevetni, hogy visszaszorítsák a támadókat.

A támadás során a francia haderő egyik Transall típusú katonai gépe megrongálódott - közölte szombat este egy francia katonai illetékes Párizsban. A támadást az váltotta ki, hogy a franciák a nap folyamán lelőtték az elefántcsontparti hadsereg két harci repülőgépét és egy helikopterét, mivel azok a kormány ellen lázadók fő erődítményének számító északi Bouake város közelében francia állásokat bombáztak, s megöltek nyolc francia katonát, egy amerikai állampolgárt, 23 személyt pedig megsebesítettek. Egy kilencedik francia katona később a támadás során elszenvedett sérüléseibe halt bele - közölte Jean-Marc de la Sabliere francia nagykövet szombaton.

Jacques Chirac francia elnök felszólította Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnököt, hogy tegyen eleget kötelességének, és csöndesítse le a kormány erőszakosan viselkedő híveit, akik Abidjanban egy francia gimnáziumot is felgyújtottak. Chirac elrendelte, hogy semmisítsék meg az összes olyan elefántcsontparti repülőgépet, amely az elmúlt napokban megsértette a franciák felügyelte tűzszünetet.

A francia hadvezetés Csádból három F1 (Mirage) vadászgépet és egy kiszolgáló repülőgépet vezényelt át az Elefántcsontparthoz közelebb lévő Gabonba, és a szárazföldi erők két századát küldi a békefenntartó csapatok megerősítésére.

A belga és az olasz külügyminisztérium szombaton óvatosságra szólította fel az afrikai országban tartózkodó állampolgáraikat. New Yorkban közép-európai idő szerint szombat estére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, hogy megvitassa az elefántcsontparti válságot - közölte John Danforth, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK