Halálra gázolt egy francia aktivistát vasárnap a Franciaországból Németországba tartó, atomhulladékot szállító vonat. A francia vasúti társaság, az SNCF szóvivője szerint a masiniszta azonnal behúzta a kéziféket, amint meglátta a sínen ülőket, de a vonat már nem állt meg idejében. Több ezer tüntető próbálta megakadályozni mind Franciaországban, mind Németországban, hogy a szerelvény eljusson a németországi Gorlebenbe.

Halálra gázolt egy 23 éves francia aktivistát vasárnap a Franciaországból Németországba tartó, atomhulladékot szállító vonat. A férfi egyike volt a több ezer tüntetőnek, akik az atomhulladék szállítása és lerakása ellen tiltakoztak a vonat útvonalának teljes hosszán. Az aktivista a francia Avicourt városánál ült le a sínekre pár társával, hogy feltartóztassák a vonatot. A többiek időben elugrottak a vonat közeledtével, de a 23 éves férfi ülve maradt, a vonat mindkét lábát levágta. Az AP hírei szerint ott helyben ellátták és mentőautóval kórházba szállították. A férfi még útközben belehalt sérüléseibe. A francia vasúti társaság, az SNCF szóvivője szerint a vonat vezetője azonnal behúzta a kéziféket, amint meglátta a sínen ülőket, de a vonat már nem állt meg idejében.

A tüntetőknek annak ellenére sikerült a sínekre ülniük, hogy a rendőrség különleges készültséget rendelt el a zöldek esetleges erőszakos akcióinak a megfékezésére. A vonat ugyanis már vasárnap délelőtt is megállásra kényszerült a francia Laneuville-Devant-Nancynél, ahol a Sortir du Nucliare (Le az atomenergiával) szervezet két tagja odaláncolta magát a sínekhez. Végül a rendőrség vágta el az a tüntetők láncait és hurcolta el őket. Az incidens miatt a vonat 2 órányi várakozásra kényszerült. Ezt követte a halálos avicourt-i baleset.

Ideiglenes tárolóba kerül az atomszemét

A szerelvény szombaton indult a francia Valongesből 12, atomhulladék tároló tartállyal. A rakomány végcélja a németországi Gorleben, egy Dannensburg melletti kis település egyik sóbányája, ahol ideiglenes atomtárolót alakítottak ki. A visszaszállítás azért szükséges, mert egy egyezmény értelmében Németország Franciaországba és Nagy-Britanniába szállítja újrafelhasználás céljából az atomerőművek elhasznált fűtőelemeit, ugyanakkor köteles a felhasználás után visszamaradt atomhulladékot elszállítani és elhelyezni.

A vonat hétfő délután érkezik meg Dannenburgba, ahonnan hajóval szállítják majd a castorokat - különleges tárolókat - a gorlebeni lerakóhelyre. A francia tüntetők mellett szombaton Gorlebennél 7000-es tömeg tiltakozott az atomhulladék szállítmány ellen. A tüntetésen nem csak német, hanem amerikai, svájci és francia fiatalok is részt vettek. Szeretnék, ha az állam az atomenergia helyett inkább a nap-szél- és vízenergiára költene többet.

Lehet, hogy atomtemető lesz Gorleben

Gorleben a hivatalos tájékoztatás szerint csak ideiglenes lerakó a tartályok számára, de sokan attól tartanak, hogy állandó lerakóhellyé válik és félő, hogy a radioaktivitás megfertőzi a lerakó vízkészletét és talaját. A német kormány 2000-ben felfüggesztette ugyan az azzal kapcsolatos vizsgálatokat, hogy Gorleben alkalmas-e atomtemetőnek, azaz atomhulladék végleges tároló helyének, de alternatív helyszínek felkutatása nem kezdődött meg.

A Greenpeace atomenergia-ellenes kampányának résztvevői szerint az atomenergia igaz, hogy látszólag gazdaságosan termel energiát, de az atomhulladékok ártalmatlanítására és biztonságos elhelyezésére a mai napig nincs megoldás. Az atomhulladék sugárzása megfertőzheti az atomlerakó környékének vizét, levegőjét és talaját. A lerakott hulladék több százezer évig is radioaktív marad.

Magyarország Oroszországba szállít atomhulladékot

Október végén ötezer cseljabinszki lakos aláírásával írt levelet Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az Ecodefense orosz környezetvédő civil szervezet. "Felszólítjuk a magyar kormányfőt, hogy bontsa fel azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a magyar nukleáris hulladék Oroszországba szállítását" - erről szól az a levél, amelyet.

A magyar és az orosz kormány ugyanis még 2004. április 29-én - tehát az EU-csatlakozás előtt két nappal - megállapodott abban, hogy egy úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvvel látják el a két ország által még 1966-ban kötött szerződést. Ez a jegyzőkönyv - az EU szellemével ellentétben - lehetővé teszi Magyarország számára, hogy a cseljabinszki régióhoz tartozó Majakba egy újrahasznosító üzembe kiégett nukleáris fűtőelemeket szállítson, tovább súlyosbítva az ott élők környezetvédelmi szempontból már eddig is katasztrofális helyzetét - áll az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület  sajtóanyagában. Ráadásul az Energia Klub szerint az oroszországi újrafeldolgozás nem oldja meg a problémát, mert az ennek során keletkező radioaktív hulladékokat Magyarországnak vissza kell fogadnia az orosz törvények értelmében. Így újabb drága tárolókat kell építeni, a veszélyes szállítmányok pedig szaporodnak - érveltek.