Csehországba menekülhetnek a Lukasenko-diktatúra elől a fehéroroszok. A csehek megkönnyítik a letelepedési engedély megszerzését a fehéroroszoknak. A csehek így kívánnak magasan képzett munkaerőre szert tenni. A fehéroroszok többsége számára igen csábító a 18 ezer koronás, azaz körülbelül 140 ezer forintnak megfelelő cseh átlagfizetés. A minszki cseh követségen naponta több százan érdeklődnek a kivándorlás lehetőségéről.

Csehországba vándorolnának a diktatúra elől a fehéroroszok. A Respekt című cseh politikai hetilap szerint nagy számban jelentkeznek a Cseh Köztársaság minszki nagykövetségén fehérorosz állampolgárok, akik maguk mögött szeretnék hagyni Alekszandr Lukasenko elnök diktatórikus rendszerét és Csehországban kezdenének új életet.

A csehországi tartózkodási engedély iránti érdeklődés azután nőtt meg, hogy a prágai munka- és szociális ügyi minisztérium kísérleti programot indított a magasan képzett külföldi munkaerő Csehországba csábítására.

A fehérorosz és moldovai munkavállalókra októberben terjesztették ki a programot, amely bizonyos külföldiek számára lehetővé teszi, hogy a szokásos tíz év helyett már öt évi tartózkodás után is állandó letelepedési engedélyt kapjanak.

A Respekt cikkírója kiemeli, hogy a fehéroroszok mindmáig csodaként értékelik a szabadságot, s nem valami természetes adottságként, amint azt a csehek teszik, alig 15 évvel saját kommunista rendszerük bukása után.

A Cseh Köztársaságban jelenleg is mintegy kétezer fehérorosz tartózkodik ideiglenes engedéllyel. Legtöbbjük mindazonáltal csak rövid időre, pénzt keresni érkezik, majd hazatér családjához. Becslések szerint az átlagos kereset Fehéroroszországban ötöde a csehországi havi közel 18 ezer koronának (ami mintegy 140 ezer forintnak felel meg).

Az október 17-én tartott, sokat vitatott fehéroroszországi népszavazás után - amelynek nyomán lehetővé vált, hogy Lukasenko haláláig, akár többször is jelöltesse magát az államfői posztra - a genfi központú Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) Minszkben sajtóértekezleten népszerűsítette a cseh bevándorlási programot. "Azóta naponta több száz telefonhívást kapunk" - mondta el a Respekt című cseh hetilapnak Jekatyerina Szerova, az IOM fehéroroszországi irodájának munkatársa.