Kitervelt volt a srebrenicai mészárlás

2004.11.08. 21:28

Az 1995-ben végrehajtott srebrenicai tömegmészárlást előre kitervelték, ismeri el - egy nemzetközi tisztségviselő hétfői bejelentése szerint - annak jelentésnek a végső változata, amelyet egy szerb bizottság állított össze a boszniai szerb kormány számára.

A bizottság már október közepén átadta a II. világháború utáni legsúlyosabb európai tömeggyilkosság dokumentumait, melyekben kilenc évvel a vérengzés után nyíltan beismerték, hogy a boszniai szerb erők 1995 júliusában 7800 boszniai muzulmán férfit és kamasz fiút gyilkoltak meg Srebrenicában. A jelentést azonban azóta sem tették közzé.

"A jelentés maga is elismeri ezt, ismertetve a terv és a több ezer muzulmán fogoly boszniai szerb katonák által végrehajtott kivégzésének részleteit" - mondta el Szarajevóban újságíróknak Bernard Fassier, az Európai Unió boszniai főmegbízottjának, Paddy Ashdownnak a helyettese.

Fassier szerint a jelentés "azokat a személyeket is megnevezi, akik végrehajthatták" a mészárlást. Részleteket azonban nem volt hajlandó mondani. Szavai szerint a boszniai szerb kormány által bírákból és jogászokból összeállított bizottság történelmi tettet hajtott végre, "amely kétség kívül hozzájárulhat a jövőbeni megbékéléshez".

A végső jelentés - amely az ismert áldozatok névsorát is tartalmazza - a vérengzések helyszínére és az azóta feltárt 34 tömegsírra vonatkozóan is számos információt tartalmaz.

Ez év júniusában a boszniai Szerb Köztársaság elismerte, hogy a boszniai háború (1992-1995) idején Srebrenicában a boszniai szerb erők több ezer muzulmánt gyilkoltak meg, és hogy a tettesek igyekeztek titokban tartani a történteket. Korábban nem akarták elismerni a srebrenicai mészárlás tényét. A boszniai szerb kormány 2002-ben nyilvánosságra hozott ugyan egy dokumentumot, de abban igyekezett kisebbíteni az áldozatok számát, ami felháborodást váltott ki a hozzátartozók körében és a nemzetközi közösségben.

A délszláv háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (TPI) megállapítása szerint Srebrenicában népirtás történt. A Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint közel 7800 bosnyák férfit és kamasz fiút mészároltak le 1995 júliusában azután, hogy a Ratko Mladic hadseregparancsnok vezette boszniai szerb haderő lerohanta a holland ENSZ-békefenntartók védelmére bízott várost. A holland kéksisakosok, világos parancs híján a készülő vérengzés tehetetlen szemlélőivé váltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK