Arafat utáni időkről tanácskoztak Gázában

2004.11.09. 22:05

Rendkívüli tanácskozást tartottak tizenhárom palesztin szervezet képviselői kedden este Gázában a Jasszer Arafat palesztin elnök esetleges halálát követő teendőkről. Colin Powell amerikai külügyminiszter további együttműködésről biztosította a palesztinokat.

A palesztin szervezetek - köztük az Arafat vezette Fatah mozgalom, valamint a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetek - képviselői azután ültek tárgyalóasztalhoz, hogy értesültek az október vége óta francia katonai kórházban ápolt 75 éves palesztin politikus állapotának hirtelen súlyosbodásáról. "Megvizsgáljuk azokat a teendőket, amelyeket Arafat halálának hivatalos bejelentése után meg kell tennünk" - mondta a megbeszélésről az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú vezetője újságíróknak.

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök múlt szombaton Gázában már találkozott a tizenhárom palesztin szervezet képviselőivel. Korei felszólította a fegyveres csoportosulásokat, hogy ne folyamodjanak erőszakos cselekményekhez, kerüljék el az összetűzéseket Arafat halála esetén.
 
Washington további együttműködéséről biztosít

 "Az Egyesült Államok kész kötelezettséget vállalni a palesztin vezetéssel, amint a palesztin vezetők meghatározzák annak összetételét" - jelentette ki a mexikói látogatáson tartózkodó Colin Powell amerikai külügyminiszter. "Meglátjuk még, mi történik a következő napokban, de változatlan az elkötelezettségünk az iránt a megoldás iránt, hogy két állam jöjjön létre az útiterv alapján" - mondta az amerikai külügyminiszter egy önálló palesztin állam létrehozásának tervére utalva. Előzőleg, hétfőn Powell úgy nyilatkozott, hogy "nagy hatást tett rá az, ahogy a palesztin vezetők tárgyalnak egymással és előbbre jutnak megbeszéléseiken", amelyeket népük jövőjéről folytatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK