Már csak órái vannak hátra állítólag Arafatnak

2004.11.09. 16:44

Már csak órái vannak hátra Jasszer Arafat palesztin elnöknek. A francia kórházból, ahol az idős vezetőt másfél hete kezelik, azt jelentették, hogy Arafat mélyebb kómába esett, és állapota sokat romlott. Az Arafathoz látogató palesztin vezetők elhagyták a kórházat. Szuha Arafat, a palesztin vezető felesége nem enged a férje közelébe senkit, és erősen megszűri a kórházból adott híreket. Szuha Arafat tagadta azokat a híreket, amelyek szerint férje már agyhalott, és csak gépekkel tartják életben.

Már csak órái vannak hátra Jasszer Arafatnak, magukat megnevezni nem kívánó palesztin vezetők szerint. A Percy katonai kórház orvosai korábban bejelentették, hogy az éjjel Arafat állapota sokat romlott. A palesztin vezető mélyebb kómába zuhant, már nem lehet rajta segíteni. Tajeb Abdel Rahim, Arafat egyik vezető tanácsadója szerint az idős vezető hétfőn agyvérzést kapott, ez után esett mélyebb kómába.

Az Arafathoz hétfőn érkezett palesztin vezetői küldöttség: Ahmed Korei miniszterelnök, Mahmúd Abbász volt miniszterelnök, Nabil Sát külügyminiszter, és Ravi Fatú, a palesztin törvényhozás szóvivője elhagyta a katonai kórházat. Csak Abbász beszélt az újságírókkal, ő is csak annyit mondott, hogy "a helyzet igen súlyos" - írja a BBC News.

A palesztin vezetők a nap folyamán találkoztak Michael Barnier francia külügyminiszterrel. Még kedden fogadja őket Jacques Chirac francia elnök is. Ezt követően várhatóan délután öt órakor tartanak majd sajtótájékoztatón. Chirac elnök egyébként a nap folyamán telefonon beszélt George Bushsal, az Egyesült Államok elnökével, aki Arafat egészségi állapota felől érdeklődött.

A Percy kórházban továbbra sem hajlandóak elárulni, hogy pontosan milyen betegségben szenved Arafat, azt az izraeli sajtóértesülést viszont határozottan cáfolták, hogy az idős vezető napok óta agyhalott lenne, és már csak gépek tartják életben. Ezt a hírt egyébként Szuha Arafat, az idős vezető felesége is tagadta - írta a londoni székhelyű Dar al-Hayat.

Szuha Arafat egyébként keményen ellenőrzi, ki mehet be férje betegágyához: a palesztin küldöttségből is csak Korei láthatta személyesen a kómában fekvő elnököt. A kórház szerint Arfat állapota indokolttá teszi, hogy radikálisan csökkentsék a látogatók számát, és az időt, amit Arafat betegágyánál tölthetnek. Szuha ugyanakkor szigorúan megszűri a kórházból érkező információkat is.

A legfissebb információk szerint lehetséges, hogy arafatot mégsem a végakaratának megfelelően Jeruzsálemben, hanem Rámállahben temetik el. Az izraeliek mereven elutasítják, hogy a palesztin vezető földi maradványait a Templomhegyen temessék el.

E helyett a palesztin vezetők azt fontolgatják, hogy Arafatot Rámállahi föhadiszálássán helyezik örök nyugalomra. Az elnök az utóbbi három évben az izraeli hadsereg ostromgyűrűjében ebből a golyók lyuggatta épületből vezette a palesztin területeket.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK