Indul a Bush-kormány átalakítása

2004.11.10. 0:20

Benyújtotta lemondását George Bush amerikai elnöknek John Ashcroft igazságügy- és Don Evans kereskedelmi miniszter. A hírt kedd este jelentette be a Fehér Ház. A CNN szerint Ashcroft utódja Alberto Gonzales eddigi tanácsadó lesz. A másik jelöltről eddig csak találgatások láttak napvilágot. A lépéssel megindult a Bush-kormány átalakítása, a további távozók között emlegetik Colin Powell külügy- és Donald Rumsfeld védelmi minisztert.

Egy héttel George Bush elnökké történt újraválasztása után lemondott John Ashcroft igazságügy- és Don Evans kereskedelmi miniszter. Példájukat várhatóan mások is követik a kormányból. A CNN szerint ezzel megindult a Bush-kabinet átalakítása. A tévétársaság szerint Ashcroft helyét Alberto Gonzales, eddigi jogi tanácsadó veszi át. Gonzales mérsékeltebb vonalat követ elődjénél.

A 62 éves John Ashcroft kézzel írt, a november 2-i elnökválasztás napján keltezett levelében közölte lemondási szándékát. Az igazságügy-miniszter, Missouri állam volt kormányzója a keresztény-konzervatív jobboldal képviselője volt a kormányban, aki híve a halálbüntetésnek és ellenzi a terhességmegszakítást.

Ashcroft nevéhez fűződik a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elfogadott terrorizmus-ellenes törvény, a Patriot Act. Ezzel a kormányzat átfogó jogokat kapott a terrorizmussal gyanúsított személyek utáni kémkedésre, és felelősségre vonásukra, bírálói szerint azonban szükségtelen mértékben csorbítja a polgári szabadságjogokat.

Ashcroft lemondó levelében arról ír, hogy az amerikaiakat sikeresen óvták meg a terrortól és a bűnözéstől, de most eljött az ideje, hogy a tárca új vezetőt és ihletet kapjon. Lemondása hátterében többek között megromlott egészsége, és az is közrejátszhatott, hogy igazságügyi tárcánál nem különösképpen kedvelték. A BBC szerint lehetséges utódja eddigi helyettese, az afro-amerikai Larry Thompson lehet, más találgatások szerint viszont Bush választási kampánymenedzsere, Marc Racicot, vagy Alberto Gonzales fehér házi jogász neve is felmerülhet.

Az 58 éves Don Evans Bush az elnök közeli barátja és bizalmasa, aki a kőolajiparban szerzett vagyont. Visszatér szűkebb hazájába, Texasba, ahol annak idején ugyanazokban az evangéliumi keresztény körökben forgott, mint Bush elnök. "Don Evans egyik legközelibb barátom és tanácsadóm" - tudatta Bush közleményében, amelyben megköszönte a kereskedelmi miniszter szolgálatát.

További távozók

Egyik politikus lemondása sem jelent meglepetést, ám fokozott várakozás előzi meg, ki megy, és ki marad a többi kormánytag közül. A BBC News összeállítása szerint a távozók között lehet Colin Powell külügyminiszter is. A kabinet egyik legmérsékeltebb és legnépszerűbb tagjának az utóbbi időben egyre csökkent a befolyása a Fehér Házban. Utódja az USA jelenlegi ENSZ-nagykövete, John Danforth lehet.

Forrás: EPA
Don Evans

Számos washingtoni bennfentes szerint Donald Rumsfeld sem marad védelmi miniszter Bush második ciklusában. A kormány egyik héjájának tartott Rumsfeldet sok kritika érte az Abu Graib börtönben folyó rabkínzások, és az iraki katonai problémák miatt. Egyesek szerint Bush hajlott korára hivatkozva meneszti majd - idén 72 éves. Utódja Bush jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadója, Condoleezza Rice lehet. Rice, a "Bush-doktrína" - megelőző csapások a külföldi- és terrorfenyegetések ellen - egyik legfőbb támogatója lehet így az első nő a védelmi miniszteri poszton.

Feltehetően távozik Bush másik személyes barátja, Tom Ridge belbiztonsági miniszter is, aki egyes feltételezések szerint a privát szektorban folytatja karrierjét, mások szerint viszont marad, ha új szerepet kínálnak neki. Utódjaként Rudoplh Giuliani volt New York-i polgármestert emlegetik.

Tommy Thompson egészségügyi miniszter is jelezte már, hogy nem vállalja tovább a tárca vezetését.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK