Megállapodtak Arafat temetéséről

2004.11.10. 1:57

Izraeli és palesztin vezetők között kedd este megszületett az elvi megállapodás a mély kómában lévő Jasszer Arafat palesztin elnök temetésének megszervezését illetően - közölte egy nevének elhallgatását kérő palesztin vezető.

"Magas rangú palesztin és izraeli vezetők elvi megállapodásra jutottak az Arafat elnök halála után meghozandó intézkedéseket illetően" - közölte a palesztin illetékes, aki a részletekről nem volt hajlandó nyilatkozni. Azt sem árulta el, hogy Izrael beleegyezett-e abba, hogy Jasszer Arafatot főhadiszállásán, a ciszjordániai Rámalláhban helyezzék végső nyugalomra.

Ariel Saron izraeli kormányfő szerdára összehívta a védelmi kabinetet, hogy megvitassák a palesztin vezetés kérését, hogy Rámalláhban temessék el Jasszer Arafatot - közölte az izraeli televízió. A televízió szerint az izraeli vezetők körében megkönnyebbülést váltottak ki Nabíl Saat palesztin külügyminiszter keddi párizsi kijelentései, aki kizárta, hogy Jasszer Arafatot megmérgezték volna.

Az egyiptomi elnök felajánlotta, hogy tartsák Jasszer Arafat búcsúztatását Kairóban. Ezt Hoszni Mubarak közölte jemeni kollégájával, Ali Abdullah Szalehhel kedden.

Gázában tizenhárom palesztin szervezet tartott kedden rendkívüli ülést. Az ülés egyik résztvevője, Háled al-Bats, az Iszlám Dzsihád radikális mozgalom egyik vezetője elmondta, hogy a halálhír hivatalos bejelentése után teendő lépéseket vitatták meg.

Gázában kedd este a palesztinok a muzulmán böjti hónap, a ramadán 27. éjszakáján a mecsetekben külön imádkoztak a palesztin elnökért. A gázai Ismeretlen Katona terén fiatalok és az Arafat vezette Fatah mozgalom tagjai gyertyával a kezükben - sokan könnyek között - imádkoztak vezetőjükért.

Libanonban, ahol az ENSZ szerint 385 000 palesztin él, palesztinok tízezrei virrasztottak gyertyákkal és Arafat arcképével a menekülttáborokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK