Meghalt Jasszer Arafat

2004.11.11. 6:27

Csütörtök hajnalban meghalt Jasszer Arafat. A palesztin elnöknek állítólag megállt a szíve, és nem azért halt meg, mert lekapcsolták az életfenntartó gépekről. Arafat utódját 60 napon belül kell megválasztani. A Palesztin Hatóság elnöki posztját ideiglenesen Rauhi Fattúh, a parlament elnöke látja el. A Fatah vezetésével Faruk Kaddumit, a PFSZ vezetésével pedig Mahmúd Abbászt bízták meg. A világ vezetői együttérzésüket fejezék ki, többen ugyanakkor azt is közölték, hogy halála után van esély a békére Izraellel.

Csütörtökön hajnalban, három óra harminc perckor elhunyt Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke. Erről Christian Estripeau a Párizs melletti Percy katonai kórház főorvosa számolt be. Előzőleg Száeb Erekát jelentette be Rámalláhban Jasszer Arafat halálhírét, amit Jacques Chirac francia elnök is megerősített. "Az utolsó két nap nagyon nehéz, nagyon fájdalmas volt" - mondta Száeb Erakat palesztin főtárgyaló.

A 75 éves Arafatot október 29-én szállították a Párizs melletti kórházba, arra azonban nem derült fény, hogy pontosan mivel kezelték. Egy héttel később kómába esett, agyvérzést szenvedett, máj- és veseműködése leállt, és gépekkel tartották életben. Arafat november 4-e óta nem tért magához.

Halálával kapcsolatban a kórház - magánéleti jogokra hivatkozva - nem hoz nyilvánosságra részleteket. Feleségéhez, Szuha Arafathoz közel álló források szerint ugyanakkor megállt a szíve és ez okozta az elnök halálát. Hiába tartózkodtak közvetlen közelében az orvosok és felesége is, már nem tudták megmenteni Arafatot, amikor csütörtök hajnalban nagyon gyorsan süllyedni kezdett a vérnyomása, majd megállt a szíve.

A palesztin külügyminiszter-helyettes szerint természetes halállal halt meg az elnök. Ilan Halévi szerint Arafatot nem kapcsolták le az őt életben tartó gépekről. "Azt hiszem, hogy hagyták minden beavatkozás nélkül meghalni, mert már nem lehetett megmenteni" - mondta.

Jasszer Arafat holttestét csütörtökön Kairóba szállították, ahol másnap búcsúztatását tartják, majd onnan a ciszjordániai Rámalláhba viszik, ahol pénteken eltemetik. Egy kőkoporsóban helyezik nyugalomra abban a reményben, hogy később, ha lehetőség lesz rá, újratemethessék Jeruzsálemban. Arafat családja azt szerette volna, hogy a palesztin vezetőt ott temetik el, ezt azonban az izraeli kormány megtiltotta.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK