Ciprus tárgyalásokat kezdeményezett Törökországgal

2004.11.12. 23:43

Ciprus tárgyalásokat kezdeményezett Törökországgal azokról a kötelezettségekről, amelyeket szerinte Ankarának teljesítenie kell a Törökország európai uniós csatlakozási törekvéseinek szempontjából kulcsfontosságú decemberi uniós csúcstalálkozó előtt és után - közölte pénteken Tászosz Papadopulosz ciprusi elnök.

Az Európai Unió (EU) új tagországai közé tartozó Ciprus (görög) államfője Nicosiában elmondta: a török kormánynak küldött üzenetében a ciprusi vezetés készségét fejezte ki a tárgyalásokra és arra, hogy felvázolja, miként képzelik el Ciprus és Törökország kapcsolatait a decemberi uniós csúcsértekezlet előtt és után.

Papadopulosz Törökország kötelezettségei közé sorolta, hogy Ankara ismerje el a Ciprusi Köztársaságot, valamint vonja ki katonáit és a Törökországból betelepített személyeket a megosztott szigetország északi, török részéből. Hangsúlyozta azt is, hogy Ciprus elviekben támogatja Törökország EU-felvételét, ám Ankarának ki kell mutatnia: tudatában van annak, hogy kötelezettségei vannak Brüsszel és az egyes uniós tagországok iránt, e kötelezettségek sorába pedig Ciprus elismerése is beletartozik.

Az EU állam- és kormányfői a december 17-i csúcsértekezleten döntenek arról, hogy az unió megkezdi-e a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal a jövő év elején. A csúcs török szempontból kedvező kimenetelét leginkább talán az fenyegeti, hogy a ciprusi kormány korábban vétóval fenyegetőzött arra az esetre, ha Törökország nem ismeri el.

Törökország csak a megosztott szigetország északi részén megalakított, szakadár török államalakulatot ismeri el törvényesnek, amelyet viszont a világ többi országa nem ismer el. Törökország még 1974-ben szállta meg a szigetország északi részét, válaszul a Ciprus és Görögország egyesülését követelő görög ciprióták - elvetélt - államcsínyére.

Ciprus - pontosabban annak görögök lakta kétharmada - idén májusban csatlakozott az Európai Unióhoz, néhány nappal azután, hogy a ciprusi görögök népszavazáson elvetették a szigetország egyesítésére kidolgozott ENSZ-tervet. Ciprus megosztottságának felszámolását az EU tételesen nem szabta a török uniós csatlakozás előfeltételéül, ám a ciprusi kormány nyilván élni kíván azzal, hogy uniós tagországként megnőtt a befolyása és kedvezőbb helyzetből törekedhet a Törökországgal régóta fennálló vitáinak rendezésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK