Ezer lázadót öltek meg Fallúdzsában

2004.11.13. 15:35

Házról házra járva kutatják át Fallúdzsát, a mohamedán lázadók fellegvárát az amerikaiak. A hatodik napja tartó hadműveletben eddig 1000 lázadót öltek meg a városban. Az iraki átmeneti kormány szombaton hivatalosan befejezettnek nyilvánította a város bevételéért indított hadműveletet.

Az iraki átmeneti kormány szombaton hivatalosan befejezettnek nyilvánította a Fallúdzsa bevételéért indított, Pirkadat elnevezésű amerikai-iraki hadműveletet. A városban ugyanakkor szombaton is folytatódtak a harcok. Az iraki szunnita lázadók fellegvárában az amerikai csapatok öt napja indítottak átfogó támadást. A harcok szombaton a város déli részére összpontosultak. Az amerikai légierő hajnaltól ismét csapásokat mért a lázadók feltételezett állásaira. A tengerészgyalogság alakulatai arra készülnek, hogy házról házra járva átkutatják a város déli részét. Az északi negyedben szombat reggelig az épületek felét sikerült átkutatni a katonáknak.

Az átmeneti iraki kormány nemzetbiztonsági tanácsosa, Kasszem Dávúd szombaton bagdadi tájékoztatóján arról számolt be, hogy eddig 1000 lázadót öltek meg, 200-at pedig elfogtak az amerikaiak. A városban az ellenállásnak már csak elszigetelt gócpontjai maradtak, amelyek felszámolása folyamatban van - mondta Dávúd. Arra számítanak, hogy 72 órán belül az egész város amerikai ellenőrzés alá kerül.

Dávúd hozzátette: a fallúdzsai lakosság 90 százalékát kitelepítették a hadművelet megindítása előtt. A városban maradtak megsegítésére szombaton segélyszállítmányt küldött a Vörös Félhold. A város sikeres bevétele ellenére az al-Kaidával együttműködő Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terroristavezérnek és Abdullah al-Dzsanabinak, a fallúdzsai lázadók vezetőjének sikerült elmenekülnie - derült ki a tájékoztatón.

Fallúdzsánál az amerikai hadsereg négy helikopterét is találat érte. Lázadók Karmánál két, Kiowa OH-58-asra lőttek rá géppuskákkal és rakétagránátokkal, míg Zaidan településnél két Apache típusú helikopter volt a célpont. A sértetlen pilótáknak sikerült amerikai támaszpontig elvinniük a megrongálódott légi járműveket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK