Gates a legbefolyásosabb ember, Soros a harmadik

2004.11.14. 14:17

A Financial Times összeállította a világ legbefolyásosabb embereinek listáját. A listára való felkerüléshez nem elég gazdagnak lenni, de valami olyasmit kell csinálni, ami lehetőleg minél több ember életére van hatással, akár jó, akár rossz értelemben. A lap szerint a világ legbefolyásosabb embere Bill Gates, a Microsoft alapítója. Soros György magyar származású üzletember a harmadik. A listán az első nő a 12. helyen álló Oprah Winfrey műsorvezető.

A számítástechnika és a média biztosítja a legnagyobb befolyást - legalább is ez derül ki abból a listából, amit a Financial Times (FT) állított össze a világ legbefolyásosabb embereiről. A lista lényege, hogy csak az kerülhetett fel rá, aki nem csak gazdag, de jelentős hatása van sokak életére is. Így fordulhat elő például, hogy a listára nem kerültek rá a Walton örökösök, akik ugyan a világ leggazdagabb emberei közé számítanak, azonban vagyonukat a Wal-Mart birodalom alapítójának Sam Waltonnak köszönhetik.

A felsorolás önkényes: az FT újságírói és külföldi tudósítói jelölhettek embereket a világ minden tájáról, akik közül egy bizottság döntötte el, hogy ki kerülhet be a legbefolyásosabbak közé és mi legyen köztük a sorrend. A lap is elismeri, hogy a szereplők személye és a sorrend vitatható. Azonban - mint írják - ahhoz kétség sem férhet, hogy a listán szereplő emberek, akár jó, akár rossz irányban, de jelentős hatással voltak és lesznek rengeteg ember életére.

A lista első helyezettje Bill Gates. Az FT szerint a bírák vitatkoztak róla, hogy Gates vagy az Intel-alapító Gordon Moore szamít-e befolyásosabbnak: Gates, a Microsoft vezetője a világ leggazdagabb embere, de az Intel alkotta meg az új generációs processzorokat, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne az egyszerű, kompakt és felhasználóbarát számítástechnika. Végül azonban mégis Gates mellet döntöttek, mivel - érvel az FT - az ő tevékenysége tette a számítástechnikát mindennapi életünk részévé, ráadásul a legelterjedtebb operációs rendszer a Windiows. A 49 éves amerikai üzletember mellet szólt az is, hogy az AIDS, a malária és a hepatitis-vírusok ellen harcra is rengeteg pénzt áldoz. Vagyonát 46,6 milliárd dollárra (8 680 milliárd forintra) becsülik.

A második helyezett Rupert Murdoch ausztrál származású amerikai médiamágnás. Az ő tulajdona a The Sun és a The Times című napilap, de az övé a Fox tévécsatorna és a 20th Century Fox filmgyár is. Vagyonát 6,9 milliárd dollárra becsülik. Előkelő helyét annak köszönheti, hogy az FT érvelése szerint ő az egyik legjelentősebb médiatulajdonos egy olyan korban, amelyben a médiának jelentős hatalma és befolyása van. Murdoch hozzáállását érzékelteti az az idézet, amelyet az FT tőle kölcsönzött: "A monopóliumok szörnyű dolgok... egészen addig, amíg nincs egy neked is".

A lista harmadik helyezettje a magyar származású üzletember, Soros György, akinek becsült vagyona 7,2 milliárd dollár. A 74 éves Soros a közép- és kelet-európai egykor kommunista országok fellendítéséhez nyújtott támogatásainak köszönheti a dobogós helyet.

Épp csak lecsúszott a bronzéremről Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és üzletember. Berlusconi építőipari, média, bank, sport és egyéb érdekeltségeinek köszönhetően Olaszország leggazdagabb embere, közel 10 milliárd dolláros vagyonával. Az ötödik a már említett Intel-alapító Gordon Moore, akit egy másik számítástechnikai cég, az Apple alapítója, Steve Jobs követ.

A lista első 25 helyén feltűnik még a világ drágakőpiacának közel felét birtokló család tagja, Nicholas Frank Oppenheimer, a szintén a médiaüzletből meggazdagodott New York-i polgármester, Michael Bloomberg, vagy az indiai Bill Gatesnek nevezett Azim Premji. Az első 25-be került Ingvar Kamprad IKEA-alapító, a leggazdagab ázsiai üzletember, Li Ka-shing, az eBay kitalálója, Pierre Omidyar és egy szaúdi herceg is. Az első nő a 12. helyen álló Oprah Winfrey műsorvezető, akiről egyszerűen csak annyit ír az FT: megváltoztatta az amerikaiak gondolkodásmódját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK