Bojkottálja a palesztin elnökválasztást az Iszlám Dzsihád

2004.11.15. 19:21

Bojkottálja a palesztin elnökválasztást az Iszlám Dzsihád. A szervezet azért nem vesz részt Jasszer Arafat utódjának megválasztásában, mert az új elnöknek kapcsolatot kell tartania Izraellel és az Egyesült Államokkal. Arafat utódjának a Fatah, a legnagyobb palesztin mozgalom Mahmúd Abbász volt miniszterelnököt, a PFSZ ügyvivő elnökét jelöli.

Bojkottálni fogja Jasszer Arafat palesztin elnök utódjának megválasztását az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet - jelentette be hétfőn a csoport szóvivője. "Az Iszlám Dzsihádnak megvan a saját világos célja, a földjeink visszaszerzése - ez az, amiért az ellenállás politikája alapvető számunkra" - közölte Nafez Asszam szóvivő.

Mint mondta, az új palesztin elnök jogköre több tekintetben korlátozott lesz, ráadásul kapcsolatokat kell ápolnia Izraellel és az Egyesült Államokkal, s ezért az Iszlám Dzsihád nem hajlandó részt venni a közeli palesztin választásokon.

Hétfői közlés szerint Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet jelenlegi első számú vezetője lesz a Fatahnak, a PFSZ fő mozgalmának jelöltje a jövő év január 9-ére kitűzött elnökválasztáson.

Az Iszlám Dzsihád és a Hamász szervezetek már korábban jelezték, hogy a választáson nem szándékoznak saját jelöltet állítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK