Folynak még a harcok Fallúdzsában

2004.11.15. 7:40

Ugyan az amerikai-iraki csapatok elfoglalták a szunnita ellenállók fő központjának számító iraki várost, sok helyen folynak még a harcok Fallúdzsában. Az amerikaiak szerint még négy-öt napig tart a város átfésülése és a megmaradt ellenállási gócok felszámolása.

Újabb tüzérségi és légitámadást indítottak az amerikai katonák hétfő reggel az iraki ellenállók ellen Fallúdzsában. Az amerikaiak tüzérségi tüzet nyitottak, és légitámadásokat is indítottak.

Az amerikai hadsereg közölte: jelentős védművekkel erődített, alagutakkal biztosított bunkert támadtak a város déli, gyéren lakott csücskében. A létesítmény alagútjai fegyverraktárakat kötnek össze. E raktárakból az amerikai erők nagy mennyiségű fegyvert foglaltak le, egyebek között egy légvédelmi ágyút is.

Az amerikai közlemény szerint városszerte folyik az ellenállás megmaradt gócainak felszámolása, az ellenséges erők fegyverlerakatainak kiürítése. E fegyverraktárak egy része mecsetekben van.

Amerikai katonai vezetők vasárnap úgy nyilatkoztak, hogy a tengerészgyalogosok a szunnita ellenállók fő fészkének számító város egész területét elfoglalták egyhetes ostromukkal, de maradtak elszigetelt ellenállási gócok, és további négy-öt napba telik a város átfésülése. Amerikai harckocsizó tisztek vasárnap este közölték, hogy Fallúdzsa déli részén továbbra is számos gerilla tevékenykedik.

Amerikai és iraki kormánykatonák a múlt hétfőn kezdték meg Fallúdzsa ostromát. Az iraki ideiglenes kormány reméli, hogy a lázadók e fellegvárának felszámolásával megszilárdíthatják a helyzetet az arab országban a jövő januárra tervezett választások előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK