Kólaautomata-stop a belga iskolákban

2004.11.15. 11:47

A belga fiatalok egyre vészesebb mértékű elhízását igyekeznek megakadályozni a kólaautomaták betiltásával az iskolákban. Belgium francia ajkú területeinek vezetése emellett gyümölcsöket ajánlana a különböző rágcsálnivalók helyett, és egészségesebb étrend kialakítását javasolja az iskolai konyháknak.

Drasztikus intézkedést vezetnek be hamarosan Belgium francia ajkú területeinek iskoláiban: tiltva lesz a kólák és más, cukrozott üdítőitalok árusítása, sőt, az alsó tagozatba járók hazulról sem hozhatnak majd magukkal ilyen innivalókat.

Az ok, hogy a legtöbb nyugat-európai országhoz hasonlóan Belgiumban is egyre aggasztóbb méreteket ölt a fiatalok elhízása, és az illetékesek szeretnék megállítani ezt a folyamatot. Felmérések szerint a 20 év alatti belga fiatalok körében 17 százalékkal nőtt a kövérek száma, sőt a 9-12 éves korosztályban már 19 százalékuk számít elhízottnak vagy túlsúlyosnak.

A belgiumi francia ajkú közösség kormánya ezért a kólafajták betiltása mellett más intézkedéseket is hozott: megpróbálják visszaszorítani a rágcsálnivalók iskolai árusítását (joghurtokat és gyümölcsöket ajánlva helyettük), az italautomaták pedig maradhatnak, de csak gyümölcslevekkel, ásványvízzel és tejes italokkal. A napközis ebédeltetésnél is szigorítani fogják a követelményeket, a hamburge, sült krumpli helyett egészségesebb étrendre szorítva az iskolai konyhákat. Az intézkedések bevezetésének időpontjáról egyelőre nincs döntés, de az illetékesek szeretnék, ha ez legkésőbb a jövő szeptemberi évkezdéskor megtörténhetne.

A Coca-Cola belgiumi leányvállalata a cég ügymenete szempontjából elhanyagolhatónak mondja az intézkedés nyomán várható veszteségeket, teljes belgiumi forgalmának mindössze egy százalékát adják a különböző iskolákban felállított italautomaták. Ezek jó része ráadásul a tanárikban található, ahol csak a pedagógusok férnek hozzájuk - itt ezek a továbbiakban is megmaradhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK