A palesztin vezetés kikérte Arafat orvosi jelentését

2004.11.15. 22:03

A palesztin vezetés felkérte Párizst, hogy adja át neki a Jasszer Arafat halálának okairól szóló orvosi jelentést, mivel az arab világban a politikus megmérgezéséről keringenek hírek. A kérelemről Ahmed Korei palesztin miniszterelnök irodája hétfőn közleményben adott tájékoztatást. Arafat csütörtökön halt meg egy francia kórházban, ahová október 29-én szállították az egészségi állapota megromlása miatt.

Mindeddig sem palesztin részről, sem Arafat francia orvosai részéről nem közölték a halál okát. A palesztin elnök utolsó napjait övező titkolózás csalódást keltett az arab világban, és olyan híresztelések kezdtek terjedni, hogy Arafatot megmérgezték az izraeliek. Asraf al-Kurdi, Arafat személyes orvosa viszont hivatalos vizsgálatot és boncolást kért pár órával a temetés előtt, annak ellenére, hogy az iszlám tiltja a boncolást. Arafat özvegye eleve megtiltotta az orvosi jelentés nyilvánosságra hozatalát.

A francia védelmi minisztérium szóvivője még hétfőn este reagált a palesztin kérelemre, mondván: az orvosi jelentés a francia törvények szerint kiadható "a jogosultaknak", ha ők kifejezetten kérik ezt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK