Az ENSZ fegyverembargót rendelt el Elefántcsontpart ellen

2004.11.16. 1:57

Azonnali hatállyal fegyverszállítási tilalmat rendelt el az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn Elefántcsontpart ellen és újabb szankciókkal fenyegette meg az afrikai ország kormányát és a vele szemben álló lázadókat, ha egy hónapon belül nem élesztik újjá a békefolyamatot.

A 15 tagú BT a világszervezet New York-i székhelyén egyhangú szavazással fogadta el vonatkozó határozatát. A Biztonsági Tanács a szankcióval azon a zűrzavaron próbál úrrá lenni, amely november elején alakult ki, miután a kormányerők a másfél éve életben lévő fegyvernyugvást felrúgva támadást intéztek a lázadók állásai a világ első számú kakaótermelőjének számító nyugat-afrikai országban.

A BT egyúttal újabb büntető intézkedésekkel fenyegette meg a válságban szembenálló felek vezetőit, ha december 15-ig nem támasztják fel a megrekedt békefolyamatot. A BT utazási korlátozásokat és bankszámlák zárolását helyezett kilátásba azok ellen, akik akadályozzák a béke megteremtését és a fegyveres csoportok leszerelését, megsértik az emberi jogokat és erőszakos cselekményekre uszítanak az afrikai országban.

Az elefántcsontparti lázadók 2002 szeptembere óta uralják az ország északi részét, de 2003. januárjában tűzszüneti megállapodást kötöttek a déli országrészt ellenőrző kormányhadsereggel, s annak betartását francia békefenntartó katonák ellenőrzik. A fegyveres konfliktus november elején felújult, amikor a kormányhadsereg gépei bombázták a lázadók állásait. A gépek két nappal később francia katonák táborát lőtték, és megöltek kilenc franciát, további 38-at pedig megsebesítettek. A francia hadsereg válaszul tönkretette az elefántcsontparti légierőt, ami franciaellenes hangulatot váltott ki az országban, és számos támadás, fosztogatás érte az ott élő francia állampolgárokat. Ennek hatására a mintegy 14 ezer franciából több ezer elmenekült a nyugat-afrikai országból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK