A magyar és az azt követő ukrán csapatkivonás sokat nehezít az iraki nemzetközi erők helyzetén a sereget vezető lengyelek szerint. A lengyel védelmi miniszter szerint átcsoportosításokra lesz szükség, hogy továbbra is ellenőrizhessék a rájuk bízott területet. A magyar szállítók munkáját a lengyelek nem tudják átvállalni, ezért az amerikaiaktól kérnek segítséget, vagy civil szállítócéget szerződtetnek.

Az Irakban szolgáló magyar katonák kivonásáról hozott budapesti döntés után a lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán arra figyelmeztetett: ha további koalíciós partnerek vonulnak ki, akkor esetleg nem marad elegendő katona a nemzetközi biztonsági erő tevékenységének folytatásához az arab ország középső részén.

"A magyarok iraki kivonulása után az ukránok jövendő részvétele körüli bizonytalanság és a lengyel kontingens létszámának csökkentése miatt esetleg nem lesz elég katona ahhoz, hogy (a nemzetközi erő) bármilyen övezetet is ellenőrizzen" - mondta Boguslaw Zaleski külügyminiszter-helyettes a Gazeta Wyborcza című vezető lengyel napilapnak.

Janusz Zemke lengyel védelmi miniszterhelyettes ugyanakkor igyekezett csillapítani a félelmeket a TVN24 televízióban elhangzott nyilatkozatában. Véleménye szerint a nemzetközi erőkben szolgáló katonák túlnyomó többségének összevonása a Díváníjában működő új támaszponton lehetővé teszi a nemzetközi hadosztály számára, hogy sokkal kisebb létszám mellett is elvégezze feladatait.

Zemke elmondta: a lengyel katonák nem lesznek képesek átvállalni a magyar szállító zászlóalj teendőit, de meg fogják kérni az Egyesült Államokat, saját egységeiket használják vagy szerződtessenek külön e célra szakosodott cégeket arra, hogy az utánpótlást Kuvaitból Irakba szállítsák.

A Lengyelország vezette nemzetközi erőkben jelenleg 15 ország mintegy 6000 katonája - köztük a 300 fős magyar kontingens - teljesít szolgálatot Irak középső-déli részén. Varsó 2400 fős alakulata létszámának csökkentését tervezi a 2005 januárra tervezett iraki választások után.