Prágában emlékeztek, Pozsonyban tüntettek az évfordulón

2004.11.17. 19:24

Prágában megemlékezést, Pozsonyban tüntetést tartottak az 1989. november 17-én kitört bársonyos Forradalom emlékére. A kommunista rendszert megbuktató tüntetéssorozatra emlékezve Vaclav Havel volt cseh köztársasági elnök az országban tapasztalható kommunista előretörésre hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor Szlovákia több városában volt tüntetés: Pozsonyban és Besztercebányán diákok tiltakoztak, mert szerintük az oktatási minisztérium eltávolodott 1989 eszméitől. Kassán nyugdíjas kommunisták tiltakoztak a rendszerváltás ellen.

Prágában gyertyagyújtással emlékeztek meg a tizenöt évvel ezelőtt kirobbant bársonyos forradalomról. Az emberek a forradalom egyik vezetőjét, Vaclav Havel volt köztársasági elnököt éltették. Havel a tömegnek arról beszélt, hogy "nem jó dolog" a volt kommunisták ismételt előretörése Csehországban. Az emberek végigjárták a diáktüntetők 1989 november 17-i útját, és virágokat helyeztek el azon a ponton, ahol a tüntetők annak idején összecsaptak a rohamrendőrökkel.

A brit Európa miniszter, Denis MacShane is részt vett az ünnepségeken, és felavatott egy "szólásszabadság-sarkot" - tudósít a BBC News. Prágában a londoni Hyde Park Corner mintájára hozták létre a helyet, ahol mindenki szabadon kifejtheti véleményét.

A szomszédos Szlovákiában újra diáktüntetők járták Pozsony és Besztercebánya utcáit az évfordulón. Egyetemisták és középiskolai diákok követelték az oktatási miniszter távozását az egykoron meghirdetett értékeket háttérbe szorító tendenciák, az oktatási reform és tervezett kötelező tandíj intézménye ellen tiltakozva.
 
"Azért tiltakozunk, mert úgy látjuk, hogy a társadalomból és különösképpen az oktatásból kiveszőfélben vannak azok az értékek, amelyeket a rendszerváltás elindító diákok annak idején kiküzdöttek. Az oktatásügy lassan pénzüggyé degradálódik és az elsivárosodnak, visszaszorulnak olyan értékek, mint a szabadság eszménye, a szolidaritás és az egyén szabad, önálló döntési joga" - nyilatkozta a pozsonyi diákok sztrájkbizottságának elnöke, aki félezer diáktársával azon az úton vonult a kormányhivatal elé, ahol tizenöt éve a kommunista rendszer ellen tiltakozó első diákmenet is végighaladt.

A tüntetés után az oktatási tárca nyilatkozatában "erkölcstelennek és tévesnek" minősítette, hogy a rendszerváltás évfordulójának napját a diákok "különféle sztrájkokkal és tiltakozásokkal kötik egybe, s ily módon az egész társadalom kárára próbálnak érvényt szerezni különféle egyéni érdekeknek." A tárca szerint a diákság magatartása "a saját történelem ismereteinek hiányát jelzi, egyszersmind azt, hogy nem adóznak méltó tisztelettel azon értékek előtt, amelyekért tizenöt és hatvanöt évvel ezelőtt a diákság és az egész társadalom harcolt."

Kassán két-háromszáz idős kommunista tüntetett vörös zászlók alatt az ellen, hogy Szlovákia állami ünnep keretében emlékezett meg az 1989-es rendszerváltó események kezdetének 15. évfordulójáról.

Nincs ok az ünneplésre, mert az elmúlt másfél évtized nyomorúságos volt, "ne hagyjuk, hogy koldusbotra juttassanak minket" - hirdették a Munka dalával megkezdődött nagygyűlés résztvevői, akik annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az egykori rendszerváltók csaknem az egész nemzetet becsapták, manipulálták - áll a TASR szlovák hírügynökség kassai jelentésében.

A tüntetés szónokai emlékeztettek a "bársonyos forradalom" szónokainak egykori ígéreteire és a jelenkori állapotokra. - Václav Havel például azt ígérte, hogy soha többé nem csatlakozunk semmilyen paktumhoz, s hogy az élelem, a gyógyszer és a kórházi ellátás nem lehet többé a hatalmasok kiváltsága. Sajnos nem így lett - hangzott el Kassán, ahol a kommunisták tüntetéséhez a város több hajléktalanja is csatlakozott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK